Ile kofeiny ma kawa? O kawie, przy kawie, dla cieKAWYch

Materiał partnera zewnętrznego Zaktualizowano 
Ile kofeiny ma kawa którą pijemy o poranku, obok słodkiego deseru? Idealna na długie rozmowy z przyjaciółmi oraz gdy chcemy pobudzić umysł i ciało do działania. To napój, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne życie. Zdecydowanie w mniejszości są osoby, które w ogóle nie pijają kawy.

Zwyczajowo stosujemy ją po to, by z energią stawić się w pracy i efektywnie radzić sobie z zawodowymi obowiązkami. Do wyboru mamy jednak tyle typów kaw, sposobów podawania i ciekawych kombinacji, że kawę zaczynamy pijać również dla aromatów, smaków, kwestii wizualnych (bo bariści potrafią z filiżanki kawy uczynić prawdziwe cudo) i możliwości zakosztowania w różnorodnych gatunkach kawowych. Przedstawiamy zatem kawę zagłębiając się w tajniki nie każdemu znane.

Pochodzenie słowa kawa

Samo słowo „kawa” nie ma określonego jednoznacznie pochodzenia, bo różne źródła podają odmienne informacje. Według jednych jest to słowo wywodzące się z etiopskiej prowincji Kaffa. Inni zaś mówią o tureckim określeniu wina - „kahve” bądź „qavah”. U muzułmanów, ze względu na zakaz spożywania alkoholu, raczono się właśnie kawą, która miała pobudzać niczym wino. Niezależnie jednak od tego, która wersja jest bardziej prawdziwa, nie da się ukryć, że kawa w wielu językach brzmi bardzo podobnie. To chyba jeden z niewielu napojów, z którego zamówieniem nie będziemy mieć problemu w żadnym kraju, nawet nie znając danego języka obcego.

Historia kawy jest stosunkowo długa, i nie można w niej pominąć miejsca na dodatki. Dziś chętnie wybierane mleko, które dla wielu jest zbawieniem, bo łagodzi bardzo wyrazisty smak naparu i niweluje odczuwaną gorycz, zaczęto stosować w 1680 roku. Było to związane z zaleceniem picia kawy z mlekiem dla uzyskania efektów leczniczych, o czym mawiał francuski lekarz. Z kolei w 1715 roku pojawił się, a właściwie zaczął być stosowany jako dodatek do kawy, cukier. Miało to miejsce na dworze Króla Ludwika XIV.

1820 rok przyniósł pierwszą kawę, z której udało się usunąć kofeinę. Ta historia związana jest z namową Goethego skierowaną do niemieckich chemików, by znaleźli przyczynę jego bezsenności. A dziś przecież specjalnie stawiamy na włoski ekspres do kawy, by móc korzystać z pobudzającego naparu, choć znajdą się również zwolennicy właśnie bezkofeinowej kawy. O komercyjnej kawie bezkofeinowej można było usłyszeć po raz pierwszy w 1906 roku, a autorem metody usuwania kofeiny z ziaren kawowych był Ludwig Roselius.

Wtedy to korzystano niestety z trującego węglowodoru – benzenu, który pozwalał usuwać kofeinę z wilgotnych zielonych ziaren kawowych. Dziś w tym celu zielone lub wyprażone ziarna kawowe nawilża się, a następnie poddaje kondycjonowaniu w temperaturze 70-100°C.

Ile kofeiny ma kawa?

Ile kofeiny ma kawa którą pijemy na co dzień?

  • Kawa tradycyjna to 40mg kofeiny na 100g naparu
  • Kawa espresso to 212mg kofeiny na 100g naparu

Dostępne typy kaw

Ta nasza ulubiona kawa, która kusi aromatami, ale i smakami w zależności od wybranego gatunku, to już nie tylko mocne espresso, które daje kopa energetycznego na cały dzień pracy. Wybierając się chociażby do kawiarni coraz częściej mamy problem, którą kawę wybrać. Pojawiają się nowe nazwy, niewiele nam mówiące, a rzecz wcale nie jest taka trudna, gdy zyskujemy wiedzę, co i w jaki sposób powstaje. To ważne również wtedy, gdy zastanawiamy się, jaki ekspres do kawy do domu wybrać, by kosztować w ulubionym, czarnym naparze. Włoski ekspres do kawy, nowoczesny ekspres kolbowy czy może tradycyjny ekspres przelewowy? Przy smakowitej kawie można zasiąść do tak skomponowanej lektury Jaki ekspres do kawy kupić: Ekspres do kawy do domu, a później dokonać satysfakcjonującego zakupu.

Jakie zatem mamy rodzaje kaw? Podstawa to wspomniane espresso, które staje się również obowiązkową bazą do wielu innych rodzajów kaw. Ojczysty napój wprost z Włoch powinien mieć objętość 25-30 ml i być zaparzany wodą o temperaturze 87-90°C. Na takiej bazie powstaje popularne cappuccino, uzupełnione 100 ml spienionego mleka. Jeszcze bardziej mleczną wersją jest latte, w którym znajdziemy ponad 150 ml mleka. Wariacją na temat latte jest mocha, do której dodaje się czekoladę, dolewa gorące mleko i dekoruje bitą śmietaną.

Espresso zalane gorącą wodą to dzisiejsze americano, zaś Australii zawdzięczamy podwójne espresso zalewane gorącym mlekiem, czyli flat white. Dla smakoszy dobrych trunków przewidziana jest irish coffee, czyli espresso z brązowym cukrem i podgrzanym whiskey, ewentualnie dodatkiem bitej śmietany. Prosto z Wiednia przywędrowała do nas kawa po wiedeńsku, czyli espresso z bitą śmietaną.

Dalej mamy wariację w postaci delikatnej nuty alkoholu – np. grappy, w kawie znanej jako corretto. Espresso ze skórką cytrynową to włoskie Romano, a marochino ma w sobie dodatek syropu czekoladowego bądź kakao. Z nowości może nas dziś zaskoczyć cold brew, czyli kawa parzona na zimno, a także nitro coffee przyrządzana metodą cold brew z kija. Każdego dnia tygodnia możemy kosztować w innej kawie, nowych smakach, a do tego zachwycać się wyjątkowymi sposobami podawania. Wystarczy wybrać swoją ulubioną i rozkoszować się kofeinowym stanem!

Czytaj także: Kupujesz ekspres do kawy? Kluczowe wskazówki jaki ekspres kupić - rp.pl

Źrodła:

  • https://posbistro.com/ebook/POSbistro_PraktycznyPoradnik_Kawiarnia.pdf
  • http://www.ottimo-caffe.pl/pdf/o_kawie.pdf
  • https://kawa.pl/artykuly/najlepsze-i-najdrozsze-kawy-swiata/
  • https://kawowy.guru/espresso-cappuccino-latte-americano-czym-sie-rozni-kawa-od-kawy/
  • Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 1, 71-76; Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Ewelina Krasowska, Paweł Sobczak, Andrzej Horoch, Andrzej Wojtyła, Jacek Piątek
  • Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Dodaj ogłoszenie

    Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

    To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

    Dziękujemy za Twoje wsparcie!

    Jasne, chcę odblokować
    Przycisk nie działa ?
    1.
    W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
    krok 1
    2.
    Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
    krok 2
    3.
    Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
    krok 3