Jabłecznik. Przepis na smaczne ciasto podaje Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” Bukowiec

Ula Sobol
Jabłecznik
Jabłecznik Ula Sobol
Przepis na smaczny jabłecznik podaje Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” Bukowiec (gm. Kolbuszowa, powiat kolbuszowski).

Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 1 kostka margaryny lub 25 dag masła,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 5 łyżek cukru
  • pudru, szczypta soli,
  • cynamon,
  • 1 kisiel o smaku wiśniowym lub truskawkowym,
  • 2 łyżeczki proszku
  • do pieczenia,
  • 1,5 kg jabłek antonówek lub renet,
  • 1 szklanka cukru.

Wykonanie:

Mąkę posiekać z margaryną. Dodać proszek do pieczenia, żółtka, cukier, sól oraz śmietanę. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i położyć na spód blaszki. Na ciasto dać 1,5 kg jabłek pokrojonych w plastry, posypać wszystko cynamonem. Ubić pianę, dodać 1 szklankę cukru i ubijać dalej. Na koniec dodać kisiel, lekko zamieszać i wyłożyć na jabłka. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce na pianę. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu placek posypać cukrem pudrem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie