Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Znany bankier nie trafi do aresztu. Sąd nie uwzględnił zażalenia prokuratury

Znany bankier nie trafi do aresztu. Sąd nie uwzględnił zażalenia prokuratury

W Orlando ruszają Mistrzostwa Świata w cheerleadingu sportowym

W Orlando ruszają Mistrzostwa Świata w cheerleadingu sportowym

Polecamy

Powołania na konsultację przed meczami Regions Cup

Powołania na konsultację przed meczami Regions Cup

Trzeci start Igi Świątek w Madrycie. Hiszpańskie media o szansach Polki na triumf

Trzeci start Igi Świątek w Madrycie. Hiszpańskie media o szansach Polki na triumf

Niebywałe! Złoty pył sypie się tutaj na głowę

Niebywałe! Złoty pył sypie się tutaj na głowę