Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak konserwanty wpływają na nasz organizm [WIDEO]

Ula Sobol, Dzień Dobry TVN/x-news
- Unikajmy produktów, które mają za dużo E i starajmy się nie jadać ich zbyt często - poradziła dr Jarosz. - Ja nie lubię azotynów i azotanów, które najczęściej są w wędlinach - dodała dr Agnieszka Jarosz .
- Unikajmy produktów, które mają za dużo E i starajmy się nie jadać ich zbyt często - poradziła dr Jarosz. - Ja nie lubię azotynów i azotanów, które najczęściej są w wędlinach - dodała dr Agnieszka Jarosz . Dzień Dobry TVN/x-news
- Konserwanty zostały wymyślone po to, by przedłużyć trwałość produktu - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. Ekspert wyjaśniła, że nie każdy konserwant nadaje się do każdego produktu, a to reguluje ustawa. Konserwanty zajmują oznaczenia od E200 do E299, a więc całkiem sporo. Z założenia mają chronić nasz organizm przed bakteriami, grzybami, pleśniami. Ale czy nie więcej z nich szkody niż pożytku?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24