Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak naturalnie budować odporność? Polscy naukowcy znają na to odpowiedź

OPRAC.: Marta Siesicka-Osiak
stevepb/pixabay.com
Co należy jeść, a czego unikać, aby wesprzeć organizm w walce z wirusami? Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego opublikowali wyniki badań.

Właściwa dieta, uzupełniona o witaminy A, D, E i C, wspiera odporność organizmu i wpływa na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej.

Witaminy, mikroelementy

Czy osoby, które stosują tradycyjny sposób żywienia i przyjmują suplementy diety powszechnie uznawane za stymulujące układ odpornościowy, mają większe szanse na łagodne przechorowanie COVID-19? Aby potwierdzić tę tezę, naukowcy ze Śląska przebadali 304 pacjentów w wieku od 18 do 81 lat. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym „Life”.

Za szczególnie przydatne w budowaniu odporności organizmu, a tym samym w łagodzeniu przebiegu choroby wirusowej, uznano witaminy A, D, E i C. Ich przyjmowanie może być wsparciem w profilaktyce różnych chorób wirusowych, w tym także grypy czy RSV u dzieci - oceniają specjaliści. Wskazują, iż leczenie chorób wirusowych jest trudne i wymagające - stąd potrzeba szerokiej profilaktyki.

W badaniach wykazano, że pandemia nie wpłynęła znacząco na postępowanie żywieniowe większości badanych osób. - Zasadny jest wniosek, że wzorce żywieniowe przyjęte przez uczestników mogą być powszechnym sposobem zapobiegania zakażeniom SARS-CoV-2 i ich możliwym powikłaniom.

Jak podkreśliła dr Karolina Krupa-Kotara z Zakładu Epidemiologii Wydziału Nauk o Zdrowiu ŚUM, dobrze zbilansowana dieta, która może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, jest ważnym elementem budowania odporności.

- Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, D, E i C, które wykazują bardzo wymierny wpływ na wspieranie odporności organizmu i na łagodniejszy przebieg choroby wirusowej. Podobne właściwości charakteryzują pierwiastki, takie jak cynk i selen. Komponując odpowiednią dietę, należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż probiotyków i prebiotyków, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit, wzmacniając odporność organizmu - powiedziała dr Karolina Krupa-Kotara.

Co na talerzu

Co włączyć do codziennej diety, aby organizm mógł bronić się lepiej przed wirusami?

Racjonalna dieta powinna być skomponowana tak, by dostarczała odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz wszystkich istotnych składników mineralnych, witamin, antyoksydantów oraz błonnika, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Oprócz zbilansowanej diety ważne jest włączenie do codziennego jadłospisu produktów i substancji wspierających oraz stymulujących układ odpornościowy. To m.in.:

  • oleje rybne, które są bogate w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te z rodziny omega-3,
  • probiotyki w postaci kiszonek,
  • czosnek i cebula - naturalne antybiotyki, zioła i rośliny, np. aloes i owoce maliny wspierające odporność.
od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24