Jak podawać żurawinę i na co pomaga

    Jak podawać żurawinę i na co pomaga

    Wanda Mołoń

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    Żurawinę spożywamy w postaci soków, dżemów, suszu, koncentratów oraz tabletek. Jak kto lubi.

    Żurawinę spożywamy w postaci soków, dżemów, suszu, koncentratów oraz tabletek. Jak kto lubi. ©sxc.hu

    Żurawina zapobiega infekcjom dróg moczowym i niszczy wolne rodniki. Piszemy z czym najlepiej smakuje i podajemy przepisy.
    Żurawinę spożywamy w postaci soków, dżemów, suszu, koncentratów oraz tabletek. Jak kto lubi.

    Żurawinę spożywamy w postaci soków, dżemów, suszu, koncentratów oraz tabletek. Jak kto lubi. ©sxc.hu

    Do czego żurawinę dodajemy

    Żurawina do mięsa


    Charakterystyczny, kwaskowaty posmak żurawiny sprawia, że ciekawie smakuje z pieczonym mięsem. Podajemy recepturę z 1 kilograma świeżej, czerwonej żurawiny, 0,5 kilograma cukru, pół szklanki wody. Przygotowanie: Opłukane owoce zalewamy w garnku wodą. Stawiamy na średnim ogniu aż zaczną pękać - wtedy delikatnie mieszamy. Kiedy połowa owoców popęka dosypujemy cukier, zagotowujemy. Gotujemy pięć minut. Gorące wlewamy do słoików wyparzonych w piekarniku (temp. 150 stopni C, na 15 minut). Zakrętki zagotowujemy w wodzie, suszymy, wycieramy. Wlewamy żurawinę, mocno zakręcamy słoiki, odwracamy je do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia.



    Owoce żurawin wspierają leczenie a także działają profilaktycznie w schorzeniach układu moczowego, zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych, pobudzają pracę trzustki.

    Nauka sytuuje żurawinę w czołówce roślin o prozdrowotnych właściwościach.
    A wytrawne gospodynie domowe przygotowują ją jako wykwintny dodatek do pieczonych mięs - schabu, karkówki. W naturalnych warunkach występuje żurawina błotna (Vaccinum oxycoccos ) oraz drobnolistna (Vaccinum microcarpon). Uprawiane w Polsce odmiany (nawet na działkach) pochodzą z Ameryki Północnej, od żurawiny wielkoowocowej.

    - Napiszcie o żurawinie, bo większość moich znajomych zaczyna dzień od żurawinowej herbaty lub suszonych owoców, bardzo ceniąc jej właściwości - zadzwonił czytelnik. Spełniamy prośbę dopytując Bożenę Szuberlę ze sklepu z usługami zielarsko-medycznymi "Qintesencja" w Rzeszowie o zdrowotny wpływ kwaśnych owoców na organizm.


    Pij żurawinę i siusiaj

    Żurawina skutecznie zapobiega nawracajacycm infekcjom przewodu moczowego. Owoce odmiany błotnej, kuliste, o cienkiej skórce, średnicy ok. 1 cm zawierają kwas benzoesowy, cytrynowy, galusowy, chinowy, antocyjany, karotenoidy.

    - Właśnie dzięki tym i wielu innym, nieocenionym składnikom chorobotwórcze bakterie nie mogą "pomieszkiwać" na ściankach układu moczowego, a ich wydalanie jest o wiele łatwiejsze i skuteczniejsze - tłumaczy Bożena Szuberla.

    - Żurawina ma też bardzo mocne działanie bakteriobójcze. Z profesjonalnych pism wynika, że wyciąg z niej niszczy aż 80 proc. szczepów bakterii odpornych na antybiotyki. Dowiedziono też, że pewna grupa tanin wchodzących w skład rośliny potrafi niszczyć bakterie Esherichia Coli, a także zapobiega próchnicy i chorobom jamy ustnej, dziąseł, przyzębia (działa tutaj identyczny mechanizm jak w schorzeniach pęcherza zapobiegający infekowaniu tkanki).

    Żurawina zmienia też kwasowość moczu, co zapobiega powstawaniu a także rozpuszczaniu kamieniu nerkowych. Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, rozszerza naczynia krwionośne, podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Mało tego - wspomaga leczenie zakażenia Helikobacter pylori i zwalcza wirusa opryszczki.

    Soki, syropy, dżemy z żurawiny

    Żurawina jest wręcz zagłębiem witamin C, A, B1, B 2, pektyn, błonnika, węglowodanów. I mikroelementów - żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu. Wzmacnia organizm.

    Uwaga! Neutralizuje wolne rodniki zmniejszając ryzyko pojawienia się wielu chorób (w tym nowotworów np. okrężnicy, płuc).

    - Z jagód żurawiny sporządza się soki, syropy, wyciągi zagęszczone, galaretki, owoce kandyzowane i konfitury, smaży jako dodatek do mięs - wylicza pani Bożena dodając, że owoce często wchodzą w skład mieszanek herbacianych z jabłkami, aronią, hibiskusem, czarnymi porzeczkami i czarnym bzem. Na jesień poleca skondensowany sok z owoców żurawiny "Żurawinea" z dodatkiem beta glukanu, naturalnego polisacharydu wspomagającego odporność a także pasteryzowany 100 proc. sok lub syrop żurawinowy słodzony fruktozą. Na przegryzkę - susz.

    Żurawina tylko z upraw ekologicznych

    Kupujmy żurawinę i przetwory wyłącznie z upraw ekologicznych. Bezpieczne są owoce, jeśli na opakowaniu znajdziemy znak HACCP (uprawy są badane, zdrowe) lub PL-EKO albo inny certyfikat.

    Kto i dlaczego powinien unikać żurawiny? Owoce zawierają szczawiany, które w dużym zagęszczeniu mają tendencje do krystalizacji. Dlatego nie są polecane osobom z istniejącymi i nieleczonymi kamieniami nerkowymi. Niestety, utrudniają też wchłanianie wapnia więc nie są dla osób z osteoporozą.

    Żurawiny powinni unikać chorzy pzryjmujacy leki z warfaryną - medykamenty o działaniu przeciw zakrzepowym.

    Czytaj treści premium w Nowinach24 Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo