reklama

Jak przygotować grzyby? Jak suszyć, gotować i przechowywać? Jak mrozić grzyby? Proste sposoby na przygotowanie grzybów do jedzenia

JK
Zobaczcie, jak krok po kroku obchodzić się z grzybami - od momentu zbioru, aż po umieszczenie ich w słoiku w zalewie octowej
Jak przygotować grzyby do jedzenia, by były smaczne i bezpieczne? Jak je oczyścić? Sposobów na przygotowanie grzybów do suszenia czy mrożenia jest kilka. Podczas przyrządzania grzybów należy również zwrócić uwagę na to, jak długo trzeba je gotować. Odpowiednio przygotowane kapelusze lub całe grzyby można przechowywać w zamrażalniku. Sprawdź, jak przygotować grzyby do jedzenia, gotowania lub mrożenia.

Jak przygotować grzyby?

Grzyby należy zjeść lub przygotować do przechowania najpóźniej w ciągu jednej doby od zebrania. Trzymane poza lodówką - szybko się zepsują. Resztek grzybowych potraw nie należy przechowywać zbyt długo. Jedzenia zawierającego grzyby nie należy wielokrotnie podgrzewać. Pamiętajmy, by nie podawać grzybów dzieciom poniżej 6 roku życia.

Jak przygotować grzyby do spożycia lub przechowania?

Na początku należy je posegregować na poszczególne, zebrane gatunki. W drugiej kolejności należy je oczyścić. Inaczej jednak czyści się grzyby do spożycia i mrożenia, inaczej zaś do suszenia lub marynowania.

Grzyby, do bezpośredniego spożycia, można usmażyć, udusić lub upiec. By przechować je przez dłuższy czas - możemy ja ususzyć, zamrozić lub zamarynow
Grzyby, do bezpośredniego spożycia, można usmażyć, udusić lub upiec. By przechować je przez dłuższy czas - możemy ja ususzyć, zamrozić lub zamarynować.

Jak czyścić grzyby do jedzenia, marynowania i mrożenia?

Aby oczyścić grzyby przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub zamrożenia, należy:

  1. zabezpieczyć dłonie rękawiczkami foliowymi
  2. wypłukać grzyby pod bieżącą wodą
  3. resztę zanieczyszczeń zeskrobać ostrym nożykiem
  4. delikatne grzyby przetrzeć ściereczką
  5. obciąć spód trzonka i wykroić brzydkie miejsca

Jak czyścić grzyby przed suszeniem?

Jeśli planujemy ususzyć grzyby, przy czyszczeniu nie powinniśmy używać wody. Aby oczyścić grzyby, które chcemy ususzyć należy:

  1. zabezpieczyć dłonie rękawiczkami foliowymi
  2. NIE PŁUKAĆ ani NIE MOCZYĆ grzybów
  3. przetrzeć grzyby delikatnie ściereczką
  4. ostrym nożykiem usunąć zanieczyszczenia
  5. obciąć spód trzonka i wykroić brzydkie miejsca
http://www.polskatimes.pl/quiz/5854,jestes_gotowy_na_sezon_grzybowy_sprawdz_sie_w_wielkim_ogolnopolskim_tescie_wiedzy_o_grzybach_quiz,q,t.html

Jak przygotować grzyby krok po kroku? Sprawdź!

Jak przechowywać grzyby?

Jeśli planujemy przechować grzyby do kolejnego sezonu lub przygotować je do spożycia w późniejszym terminie, mamy do wyboru 3 metody:

  1. suszenie
  2. mrożenie
  3. marynowanie

Grzybobranie: Jak zbierać grzyby? Poradnik grzybiarza

Jak suszyć grzyby?

Grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy (po zmoczeniu raczej zgniją niż wyschną). Wybieramy największe okazy. Odcinamy nóżki, kapelusze zaś kroimy na paski grubości palca. Pokrojone paski wkładamy do suszarki do grzybów. Przy ładnej pogodzie możemy nawlec je na nitki i powiesić na słońcu. Jeśli nie posiadamy suszarki, układamy grzyby w piekarniku (na kratce) i ustawiamy 80°C z nawiewem. Grzyby suszymy do momentu, gdy zaczną szeleścić. Gotowe przekładamy do słoika.

Jak mrozić grzyby?

Przede wszystkim musimy pamiętać, że nie należy mrozić surowych grzybów, szczególnie blaszkowych, ze względu na to, że mogą się połamać. Niektóre grzyby, takie jak kurki i rydze, zamrożone bez obróbki cieplnej gorzknieją. Aby przygotować grzyby do zamrożenia, należy je uprzednio poddusić. W tym celu przygotowujemy grzyby jak do spożycia, a następnie kroimy, podlewamy wodą, solimy i dusimy - aż do zmięknięcia. Po wystudzeniu pakujemy do pojemników i wkładamy do zamrażarki. Równie dobrze, zamiast dusić grzyby, możemy je podsmażyć na maśle z olejem. Po wystygnięciu - mrozimy. Nie ma jednak przeciwwskazań, by mrozić surowe grzyby rurkowe, takie jak podgrzybki, borowiki czy niewielkie koźlaki.

Przede wszystkim musimy pamiętać, że nie należy mrozić surowych grzybów. Aby przygotować grzyby do zamrożenia, należy je uprzednio poddusić. W tym celu
Przede wszystkim musimy pamiętać, że nie należy mrozić surowych grzybów. Aby przygotować grzyby do zamrożenia, należy je uprzednio poddusić. W tym celu przygotowujemy grzyby jak do spożycia, a następnie kroimy, podlewamy wodą, solimy i dusimy - aż do zmięknięcia. Po wystudzeniu pakujemy do pojemników i wkładamy do zamrażarki. Równie dobrze, zamiast dusić grzyby, możemy je podsmażyć na maśle z olejem. Po wystygnięciu - mrozimy.

Jak marynować grzyby?

Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W przeciwieństwie do suszenia - przy marynowaniu wybieramy najmniejsze okazy. Czyścimy grzyby jak do spożycia, a następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie. Równolegle przygotowujemy zalewę octową. W tym celu zagotowujemy w garnku:

  • 1 szklankę octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżkę soli
  • 3 łyżki cukru
  • pokrojoną drobno cebulę
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • ew. 2 łyżeczki gorczycy

Podgotowane grzybki wkładamy do słoików i zalewamy wywarem octowym.

Atlas grzybów - trujące, jadalne i niejadalne. Jak odróżnić ...

Jak zbierać grzyby?

Zbieranie grzybów we wszystkich lasach państwowych jest w pełni legalne. Najlepiej używać do tego szerokiego, płaskiego koszyka lub łubianki. Zbieranie grzybów do plastikowej siatki lub wiadra grozi ich zaparzeniem, pognieceniem, a w efekcie - koniecznością wyrzucenia.

Jakie grzyby zbierać we wrześniu?

Wrzesień to najlepszy czas na zbiór grzybów. W tym okresie jest jeszcze wciąż ciepło, lecz zarazem znacznie bardziej wilgotno niż w miesiącach wakacyjnych - to warunki uwielbiane przez grzyby! W Polsce rośnie ponad 40 gatunków grzybów, jednak nie wszystkie nadają się do spożycia. Spośród tych jadalnych we wrześniu możemy w lasach spotkać borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze, kanie, koźlarze, gąski zielonki, opieńki, gąsówki czy boczniaki.

Wideo

Materiał oryginalny: Jak przygotować grzyby? Jak suszyć, gotować i przechowywać? Jak mrozić grzyby? Proste sposoby na przygotowanie grzybów do jedzenia - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

D
Duszone mrożone

Od dawna mrożę grzyby. Duże kapciowate i mokre grzyby nie nadaja sie do suszenia. Opłukuję je wodą kroje na mniejsze kawałki, trzonki na krótsze kawałki, wrzucam do dużego gara i duszę z małą ilością wody z solą i trochę oleju. Duszone zmniejszają objetość o 70%. Po wysudzeniu wsadzam duszone grzyby do plastikowych zamykanych pojemników i potem do zamrażarki. Długo się przechowują.

S
Seb

Proszę o podanie argumentów przeciwko mrożeniu surowych grzybów?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3