Żebyśmy mogli cieszyć się wybornym smakiem szparagów, ważny jest nasz pierwszy krok, czyli ich właściwy wybór. W sklepie lub na sprawdzonym targowisku - sięgnijmy tylko po te, których główki są zamknięte. Ścięte końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste.
Szparagi występują w trzech kolorach - każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania. Białe szparagi są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać. Sprawdzą się więc te o średniej grubości, nie cienkie. Zielone szparagi są natomiast delikatniejsze w smaku, a fioletowe mają intensywny zapach i są najsłodsze.
Jak obierać szparagi
Białe szparagi najpierw myjemy, a następnie obieramy, pomijając główki.
Możemy użyć obieraczki do warzyw lub zwykłego nożyka. Obieranie zaczynamy pod główką i kierujemy się w dół, usuwając wszystkie włókna.
Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki. Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części - ok. 2 cm.
Im warzywa są starsze, tym większą część końcówki trzeba odciąć.
Przygotowanie zielonych szparagów jest jeszcze prostsze. Nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Możemy posłużyć się prostym trickiem - wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu.
Jak gotować
Do przyrządzenia szparagów potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Możemy również pokusić się o kupno specjalnego naczynia do ich gotowania. Takie garnki mają idealną formę oraz sitko ułatwiające wyciągnięcie ich z wody.
Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki powinny znajdować się powyżej linii wody - miękną najszybciej, więc gotowanie ich na parze w zupełności wystarczy. By utrzymywały się w tej pozycji, można je związać nitką. Gotując zielone szparagi wodę należy posolić.
Można dodać również odrobinę cukru i mleka. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, pod przykryciem. Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach. Łatwo je przegotować, dlatego najlepiej jest sprawdzać ich stan widelcem - nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące.
Szparagi są bardzo wdzięcznymi warzywami. Można przygotowywać je na wiele sposobów - piekąc w piekarniku, grillując, czy gotując na parze. Można również wyczarować z nich wiele dań bez konieczności spędzania połowy dnia w kuchni. Szparagi stanowią wyśmienity dodatek do pizz, tart, zapiekanek, omletów, sałatek, makaronów. Dobrze sprawdzają się również jako przekąski czy przystawki - wystarczą odpowiednie dodatki.
- Świetnie smakują w towarzystwie sosów, na przykład serowego - dodaje Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. - Pamiętajmy, że szparagi oprócz atrakcyjnego smaku i wyglądu, mają wiele wartości odżywczych, dlatego korzystajmy z sezonu i urozmaićmy nimi nasze menu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?