Ugotowany makaron "al dente", czyli "na ząb", w połączeniu z ulubionym sosem to niedrogie i bardzo smaczne danie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby gotować makaron tak samo jak rodowici Włosi: lekko twardy, sprężysty i dobrze wiążący się z sosem.
- Do ugotowania 100 g makaronu potrzebujemy 1l wody. Solimy ją dopiero w momencie wrzenia.
- Makaron wrzuć do wrzącej wody. Aby się nie sklejał, podczas gotowania, dodaj do wody łyżkę oliwy i delikatnie zamieszaj od czasu do czasu.
- Prawidłowo ugotowany makaron powinien być półtwardy. Jeśli makaron w trakcie gryzienia stawia zębom delikatny opór, a przy tym zachowuje jędrność - cel został osiągnięty.
- Aby poprawić smak makaronu, możesz go zahartować po ugotowaniu, czyli przelać zimną wodą.
Pamiętaj jednak, by nie robić tego z makaronem, który podawany będzie z sosem, gdyż w ten sposób zmyjesz skrobię, dzięki której makaron się z nim łączy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]