Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak ugotować makaron al dente

Ula Sobol
Anna Gurgacz, szefowa kuchni z lokalu „Makarun Spaghetti and Salad”, który znajduje się przy ul. Matejki.
Anna Gurgacz, szefowa kuchni z lokalu „Makarun Spaghetti and Salad”, który znajduje się przy ul. Matejki. Krystyna Baranowska
Jak ugotować makaron al dente radzi Anna Gurgacz, szefowa kuchni z lokalu "Makarun Spaghetti and Salad", współpracującego ze Sweetdeal.pl

Ugotowany makaron "al dente", czyli "na ząb", w połączeniu z ulubionym sosem to niedrogie i bardzo smaczne danie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby gotować makaron tak samo jak rodowici Włosi: lekko twardy, sprężysty i dobrze wiążący się z sosem.

- Do ugotowania 100 g makaronu potrzebujemy 1l wody. Solimy ją dopiero w momencie wrzenia.

- Makaron wrzuć do wrzącej wody. Aby się nie sklejał, podczas gotowania, dodaj do wody łyżkę oliwy i delikatnie zamieszaj od czasu do czasu.

- Prawidłowo ugotowany makaron powinien być półtwardy. Jeśli makaron w trakcie gryzienia stawia zębom delikatny opór, a przy tym zachowuje jędrność - cel został osiągnięty.

- Aby poprawić smak makaronu, możesz go zahartować po ugotowaniu, czyli przelać zimną wodą.

Pamiętaj jednak, by nie robić tego z makaronem, który podawany będzie z sosem, gdyż w ten sposób zmyjesz skrobię, dzięki której makaron się z nim łączy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24