Spis treści
Kto go wymyślił? Nie wiadomo. Anglicy twierdzą, że majonez zawdzięczamy obrońcom obleganego przez Francuzów miasta Mahón. Żołnierzom po tygodniach obrony zostały jedynie jajka i oliwa. Jedli więc jajka z wymyślonym naprędce sosem z … jajek i oliwy. Po zdobyciu twierdzy w przyrządzonym przez Anglików sosie zasmakowali Francuzi.
Francuzi mają oczywiście swoją wersję powstania majonezu. I to niejedną, Wynalezienie majonezu przypisują marszałkowi Francji, księciu Louisowi François Armand du Plessis de Richelieu oraz z odniesionym tam zwycięstwem nad Anglikami w 1756 roku. Inna wersja mówi, że Karol Gwizjusz, książę Mayenne, który miał zajadać się kurczakiem z takim zimnym sosem, przed bitwą stoczoną z Henrykiem IV pod Arques w 1589 r.
Swoją wojnę o majonez mają też Polacy. Połowa to podobno ci, którzy uwielbiają majonez do dekoracji a druga - ci, którzy dadzą się pokroić za słoiczek tego z Kielcami w nazwie. Spór trwa i pewne jest tylko jedno: przodkiem sosu, który kupujemy w sklepach był domowy majonez.
Prosty i pyszny domowy majonez
Majonez to sprawa poważna. Zamienia w ucztę każdą, nawet skromną kanapkę, hamburgera, sprawdzi się jako baza do sosów albo dip. Ten zrobiony własnoręcznie ma jeszcze jedną ważną przyprawę - satysfakcję.
Domowy majonez zrobisz dosłownie w 5 minut. Receptura jest krótka a przygotowanie - proste. Potrzebujesz właściwie jedynie:
- jajek
- neutralnego w smaku oleju
- musztardy
- octu lub soku z cytryny
- przypraw
- ręcznego blendera
Domowy majonez, poza smakiem, ma wiele zalet: listę składników układasz i pewnie nie będzie na niej konserwantów, barwników i ulepszaczy. Możesz go zrobić w każdej chwili bez stania w sklepowych kolejkach.
Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować. Często dodaję do domowego majonezu przyprawy albo pikantne sosy, jak sos sriracha. Eksperymentowałam z olejami smakowymi i czarnym czosnkiem. I były to pyszne eksperymenty.
Domowy majonez może stać w lodówce od 10 do 14 dni.
Przepis na domowy majonez

Składniki
- 1 żółtko średnich jaj
- 200 ml oleju roślinnego (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania majonezu
- Jajko sparz wrzątkiem a następnie oddziel żółtko od białka.
- Żółtko, musztardę, sól, pieprz, cukier puder i sok z cytryny włóż do wąskiego pojemnika lub miski.
- Włóż ręczny blender (żyrafę) tak, by dotykał dna i zacznij miksować na wolnych obrotach. Miksując powoli wlewaj olej.
- Ubijaj aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.
O AUTORCE
Plate By Kate
Autorka bloga - Kasia Nowicka - jest dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Ceni kuchnie włoską, tajską, chińską i japońską. „Lubię karmić ludzi. Po prostu. Stół od zawsze jest centrum mojego życia. Tak było w domu rodzinnym, u dziadków a potem w wynajmowanych studenckich mieszkaniach. Przy stole rosły przyjaźnie, kiełkowały miłości, śmialiśmy się, a czasami leczyliśmy smutki” - pisze na blogu Plate By Kate. I dodaje: Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pyszna kawa z pianką

RAVEN
RAVEN ESP004
Gwarancja:24 miesiące;Kolor:czarny;Maksymalna temp…

RAVEN
RAVEN ESP001W
Gwarancja:24 miesiące;Kolor:biały;Maksymalna tempe…

SILVERCREST®
SILVERCREST® Spieniacz do mleka SMA 500 E1, 500 W
Opis produktu zapewnia idealną mleczną piankę w kr…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie