Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić smaczny wielkanocny żurek pachnący kiełbaską, boczkiem i grzybami? Podajemy sprawdzony przepis!

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Tak przygotowany żurek może zagościć na wielkanocnych stołach
Tak przygotowany żurek może zagościć na wielkanocnych stołach Archiwum Nowin
Sprawdź prosty, smaczny i sprawdzony przepis na żurek wielkanocny, który bez problemu przygotujesz samodzielnie na wielkanocne śniadanie. Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Szczepańcowej. Jest pyszny. Smacznego!

KGW w Szczepańcowej, miejscowości w gminie Chorkówka podaje sprawdzony przepis na żurek wielkanocny.

Składniki:

  • 0,5 litra gotowego zakwasu za żur,
  • 1 litr wywaru z warzyw,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • 20, dag wędzonego boczku,
  • 4 surowe białe kiełbasy,
  • 1 mała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 0,5 szklanki gęstej, śmietany,
  • sól, pieprz,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Wykonanie:

Grzyby opłukać, ugotować razem z warzywami, listkiem laurowym i zielem angielskim. Boczek pokrojony w kostkę, cebulę i czosnek podsmażyć na patelni i dodać do wywaru warzywnego. Dodać kiełbasę i zagotować. Wlać gotowy zakwas i dalej gotować. Grzyby wyjąć i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać majeranek, doprawić. Wlać śmietanę.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24