KGW w Szczepańcowej, miejscowości w gminie Chorkówka podaje sprawdzony przepis na żurek wielkanocny.
Składniki:
- 0,5 litra gotowego zakwasu za żur,
- 1 litr wywaru z warzyw,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 20, dag wędzonego boczku,
- 4 surowe białe kiełbasy,
- 1 mała cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 0,5 szklanki gęstej, śmietany,
- sól, pieprz,
- 4 jajka ugotowane na twardo.
Wykonanie:
Grzyby opłukać, ugotować razem z warzywami, listkiem laurowym i zielem angielskim. Boczek pokrojony w kostkę, cebulę i czosnek podsmażyć na patelni i dodać do wywaru warzywnego. Dodać kiełbasę i zagotować. Wlać gotowy zakwas i dalej gotować. Grzyby wyjąć i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać majeranek, doprawić. Wlać śmietanę.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]