Jak zrobić wielkanocnego baranka z ciasta

    Jak zrobić wielkanocnego baranka z ciasta

    Ula Sobol

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    A tak wygląda mój baranek wielkanocny.

    A tak wygląda mój baranek wielkanocny. ©Dariusz Danek

    Odkąd pamiętam ten Baranek był zawsze z nami. I to nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych. Jeszcze długo po nich gościł w naszym domu.
    A tak wygląda mój baranek wielkanocny.

    A tak wygląda mój baranek wielkanocny. ©Dariusz Danek

    Pamiętam ręcznie wyrabiane ciasto przez mamę i wkładane do żeliwnej baraniej formy. Po upieczeniu wspólnie przyozdabialiśmy go czerwoną wstążeczką i zielonymi gałązkami bukszpanu.

    Oczy miał rodzynkowe i tak pięknie pachniał. Do dziś uwielbiam zapach ciasta drożdżowego. Niezmiennie kojarzy mi się z ciepłem, domem i dzieciństwem.

    I w Wielką Sobotę szliśmy poświecić wiklinowe koszyki pełne wielkanocnych pokarmów. Brat zawsze niósł po Baranka.

    Lata minęły, każdy z nas ma swoje rodziny, ale mama tradycyjnie piecze Baranka i to nie jednego, ale kilka. Następnie obdarowuje nas nimi. I ten poczciwy Baranek ciągle jest naszym wielkanocnym gościem.

    Tego roku zaszczyt niesienia Baranka przypadnie mojemu synowi.

    Przepis na wielkanocnego Baranka

    Potrzebne składniki:

    - forma na baranka
    - 2 rodzynki do dekoracji (oczy)
    - gałązka bukszpanu
    - czerwona wstążeczka
    Ciasto:
    - ½ kg mąki mąka
    - 5 łyżek cukru
    - 1 opakowanie suszonych drożdży lub 40- 50 g świeżych
    - szczypta soli
    - 1 jajko
    - szklanka wody
    - 5 dag (około ¼ kostki masła)

    Wykonanie:

    - mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże, sól, wbić jajko, wlać szklankę letniej wody, wyrobić ciasto.

    - masło roztopić, wystudzić. I dodać do miski z ciastem.

    - miskę przykryć i odstawić na około pół godziny

    - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie włożyć je do wysmarowanej olejem formy. Poczekać jeszcze 10 minut. Piec w 180ºC około 30 minut.


    Czytaj treści premium w Nowinach24 Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo