Jak żyć z cukrzycą

Rozmawiała Grażyna Woźniak
Prof. Marek Grzywa: - Pamiętajmy, że na jednego chorego z cukrzycą przypada jedna osoba nieświadoma tego, że ma tę chorobę.
Prof. Marek Grzywa: - Pamiętajmy, że na jednego chorego z cukrzycą przypada jedna osoba nieświadoma tego, że ma tę chorobę. Fot. Krystyna Baranowska
Rozmowa z prof. Markiem Grzywą, ordynatorem Oddziału Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Endokrynologii Szpitala Wojewódzkiego nr2 w Rzeszowie.

- Jaka jest różnica pomiędzy cukrzycą typu 1 i 2?

- Cukrzyca typu 1 jest chorobą polegająca na utracie przez trzustkę zdolności do wydzielania insuliny - hormonu regulującego przemianę węglowodanową, czyli cukrową, ( choć nie tylko) u człowieka. Wymaga, zatem, od samego początku, leczenia wstrzyknięciami insuliny. Cukrzyca typu 2 jest chorobą, w której, w pierwszym okresie dominuje utrata zdolności do wywierania przez krążącą insulinę efektu obniżającego cukier (glukozę) we krwi.,Nazywamy to insulino odpornością. Jest to najczęściej związane z otyłością i starzeniem. Może być początkowo leczona dietą, wysiłkiem fizycznym i lekami doustnymi . W następnym okresie, zwykle po kilku latach, dochodzi do utraty zdolności wytwarzania insuliny przez trzustkę. Pacjent musi wówczas również poddać się insulino terapii

- Czy istnieją charakterystyczne objawy, mogące wskazywać, że jesteśmy chorzy na cukrzycę?

- W cukrzycy typu 1 początkowe objawy mają charakter ostry m. In. wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu,, chudnięcie, osłabienie, utrata ciężaru ciała, ropne zmiany skórne. W cukrzycy typu 2. objawy są zwykle łagodne, więc osłabienie, grzybica skóry. Często jednak pierwszym objawem cukrzycy typu 2 są już jej powikłania: zawał serca, nadciśnienie, udar mózgu, owrzodzenie kończyny dolnej, miażdżyca zarostowa naczyń kończyn dolnych.

- Kto znajduje się w grupie ryzyka, w której zapadalność na ta chorobę jest wyjątkowo duża?

-. Są to krewni osób chorych na cukrzyce t. 1 i 2. W przypadku cukrzycy typu 2 w grupie ryzyka są chorzy z otyłością głównie tzw. typu brzusznego, chorzy z nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami lipidowymi, oraz panie, które rodziły "duże," czyli ciężkie dzieci

- Cukrzyca jest chorobą wyleczalną?

- Cukrzycę typu 1 można wyleczyć jedynie drogą przeszczepu trzustki, lub komórek produkujących insulinę. Są to jednak metody bardzo drogie i trudno dostępne na całym świecie. W cukrzycy typu 2 jedyną możliwością wyleczenia jest, we wczesnym okresie, operacja zmniejszająca objętość żołądka w wyniku, czego pacjent po schudnięciu 20-30 kg może pozbyć się cukrzycy. Pacjenci tacy nie byli poddawani długoletnim obserwacjom. Trudno, więc w pełni wiarygodnie określić długofalowe efekty takiej terapii. Leczenie dietetyczne otyłości, jako profilaktyka cukrzycy, w ogromniej większości przypadków jest nieskuteczne Rozwoju cukrzycy, o ile ona wystąpi, nie możemy zahamować ( wyjąwszy wspomniane operacje na żołądku).

Umiemy natomiast opóźniać rozwój powikłań cukrzycowych. A to poprzez leczenie przecukrzenia krwi, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń przemiany tłuszczowców krwi i stosowanie edukacji chorych.

- Jakie profilaktyczne działania uchronić nas mogą przed ta chorobą?

- Jedyną, realną metodą profilaktyki cukrzycy t., 2 (która stanowi 90 % wszystkich przypadków) jest propagowanie wysiłku fizycznego ( uprawiania sportu) i stosowanie metody odżywiania zwanej dietą zdrowego człowieka ( jedz czarne pieczywo, gruboziarniste, jarzyny, warzywa, chude mięso, ryby- 2, lub 3 razy w tygodniu, chude sery, naturalne jogurty, jarzyny warzywa, owoce, niezbyt bogate w cukier. Pić należy wodę, herbatę , kawę bez cukru. Z używek preferowane jest kontrolowane picie małych ilości wina zamiast piwa, lub wysokoprocentowego alkoholu ( kalorycznie 100 g wódki kalorycznie odpowiada 40 g słoniny, lub smalcu). Należy odrzucić pokarmy typu fast food. Słodkie napoje chłodzące, lody i słodycze jeść wyjątkowo, nie zaś, dlatego, że są dostępne i reklamowane. Soki owocowe należy rozcieńczać w proporcji sok 1/3, woda 2/3. Masło i margarynę należy jeść z pieczywem tylko wtedy, gdy nie mamy do tego chleba lub bułki innego produktu np. wędliny, sera, ryby, pasty itp.

Warto pamiętać, że: jedyną, skuteczną profilaktyką cukrzycy jest walka o to by otyłość się nie rozwinęła. Pozbycie się istniejącej nadwagi jest, bowiem skrajnie trudne. Przynajmniej jeden raz w roku należy badać sobie poziom cukru we krwi. Wynik pomiaru glukometrem z palca na czczo, przekraczający 100 mg/dl należy traktować jako sygnał, że czas zapukać do gabinetu specjalisty.W momencie, gdy wynik jest równy, lub przekracza 110 mg/dl powinno się wykonać test tolerancji glukozy, tzw. krzywą cukrową. Musimy wyszukiwać cukrzycę bezobjawową, jako profilaktykę powikłań.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aneta CYGAL, Szczecin

PRZY  CUKRZYCY  WAŻNYM  JEST,  ABY  DOSTOSOWAĆ  ODŻYWIANIE  DO  TABEL  Z  TZW.  NISKIMI  WĘGLOWODANAMI:

Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

 

CHORUJĄC  NA  CUKRZYCĘ  POWINNIŚMY  ZATEM,  REALIZOWAĆ  DIETĘ:

Wg tzw. NISKICH  WĘGLOWODANÓW  TJ. DO  26%  WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.

 

TABELE;  DOZWOLONE  ORAZ  ZAKAZANE  DOPEŁNIAJĄ  WŁAŚCIWEJ  IDENTYFIKACJI  PRAWD  PRZYRODNICZYCH:

Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni). 

 

PAMIĘTAJMY,  ŻE  POZIOM  CUKRU  WE  KRWI  NIE  PODNOSI  ANI  POWIETRZE,  ANI  WODA  MINERALNA,  LECZ  ZJADANE  WĘGLOWODANY:

Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. 

 

 

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24