Jakie ceny grzybów 6 września na targowisku w Rzeszowie? Sprawdziliśmy [ZDJĘCIA]

Jakub Roj
Na Placu Targowym w Rzeszowie stoły uginają się pod ciężarem grzybów. Sprzedawane są złociste kurki, dorodne podgrzybki i urodziwe kanie po atrakcyjnej cenie.

Ile kosztują grzyby w Rzeszowie. Ceny na Placu Targowym

Na placu przy ul. Targowej spotykamy dwóch stałych sprzedawców, ale w najgorętszym okresie liczba handlarzy, a co za tym idzie wybór różności oferowanych na stoiskach, rośnie. Kanie, sprzedawane na sztuki, kupimy już za złotówkę, choć za te największe okazy trzeba zapłacić drugie tyle. Pojemnik podgrzybków kosztuje dziesięć złotych, tyle samo pudełko kurek. Cena maślaków rozpoczyna się od 6 złotych za opakowanie, natomiast borowików waha się w przedziale od 10 do 12 złotych za pojemnik.

Sprzedawców i miłośników grzybów nie brakuje też na popularnym "Balcerku", czyli położonym wzdłuż al. Cieplińskiego placu Balcerowicza. Zagadnięta sprzedawczyni, mówi że pojawia się tutaj co drugi dzień. Ceny podobne jak na Targowej - małe kanie po złotówce, duże (a czasami wręcz gigantyczne) za 2 zł. Za podgrzybki i kurki zapłacimy tu 10 złotych za pojemnik. Te ostatnie idą jak woda - nic dziwnego, świetnie nadają się do jajecznicy, jako podstawa zup i sosów. I właśnie przepis na prosty sos z kurek zdradziła nam jedna ze sprzedających na placu pań.

Składniki:

  • 20-30 dag kurek
  • 1 nieduża cebula
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • Vegeta

Kurki wypłukać 2-3 razy, wrzucić do gotującej się wody, dodać trochę soli. Gotować 5-10 minut. Potem odcedzić i wrzucić na patelnię wraz z pokrojoną cebulą i odrobiną masła. Trochę podsmażyć i podlać niewielką ilością wody. Doprawić szczyptą Vegety i soli. Dusić 10-15 minut pod pokrywką. Następnie do kwaśnej śmietany 18% dodać łyżeczkę pszennej mąki i dokładnie wymieszać całość. Dla smaku można doprawić pieprzem. Smacznego!

Mnóstwo grzybów na Podkarpaciu. Zbiory naszych internautów r...

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie