Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jakie są najlepsze grzyby do smażenia, a jakie do duszenia?

Ula Sobol
- Do smażenia polecam kurki i rydze - radzi Marta Leśniak szefowa kuchni w restauracji Twierdza w Rzeszowie.
- Do smażenia polecam kurki i rydze - radzi Marta Leśniak szefowa kuchni w restauracji Twierdza w Rzeszowie. Krystyna Baranowska
Grzyby są smaczne pod warunkiem, że umiejętnie je przygotujemy. Nie wszystkie nadają się bezpośrednio do potraw. Rozmowa o grzybach z Martą Leśniak, szefową kuchni w restauracji Twierdza w Rzeszowie.

- Letnie i ciepłe dni pomału przemijają i nadchodzi chłodna jesień. Jakich dań szukają klienci przychodzący do restauracji?

- Jesienią, szczególnie w chłodne dni goście szukają dań rozgrzewających m.in. ciepłe zupy, czyli tradycyjny żurek, rosół, bogracz lub polecana przez restauracje zupa Cezara Wilhema.

- Zupa Cezara Wilhelma brzmi tajemniczo? Co znajdę na talerzu jak ją zamówię?

- Jest to zupa gotowana na wywarze grzybowo wołowym z dodatkiem marynowanych buraczków wiejskiej kiełbaski, ogórków kiszonych i jajka.

- Jesienią przynosi ze sobą różne skarby...

- W naszej restauracji szczególnie korzystamy z grzybów świeżych jak i mrożonych m.in. z kurek, borowików, podgrzybków, rydzy. Robimy z nich sosy, farsze do mięs pasty do makaronów, zupy i kremy.

- Grzyby są smaczne pod warunkiem, że umiejętnie je przygotujemy. Nie wszystkie nadają się bezpośrednio do potraw.

- Zgadza się kurki, których używamy do sosów jak i do mięs należy najpierw trzy razy obgotować, aby pozbyć się posmaku goryczki.

Mogłaby pani podpowiedzieć jakie grzyby są najlepsze do smażenia?

- Do smażenia polecam kurki i rydze.

- Do duszenia?

- Do duszenia najlepsze są borowiki i maślaki.
- Czy do dań z grzybami można serwować wino?

- Wyborem wina kierujemy się w zależności od rodzaju potrawy np. do polędwiczek duszonych na kurkach polecamy wino wytrawne czerwone.

- Smak wina i dań doskonale może się uzupełniać? Do jakich dań poleca pani jeszcze wino czerwone?

- Wino czerwone podajemy do wołowiny wieprzowiny i dziczyzny.

- A białe?

- To doskonały dodatek do ryb i drobiu.

- Grzyby są niezastąpionym składnikiem wielu potraw dzięki swojemu aromatowi i smakowi. Jakiś sekret dotyczący przyrządzania grzybów?

- Grzyby to skarb naszych lasów. Jednak należy pamiętać aby były dobrze przyrządzone, bo źle przygotowane mogą powodować zatrucia i niestrawności.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24