Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jaśkowy festiwal zgromadził tłumy wielbicieli potraw z fasoli

Klaudia Tajs [email protected]
Jaśkowy festiwal zgromadził tłumy wielbicieli potraw z fasoli   Smakosze, kgw, kucharze i blogerzy kulinarni ucztowali w Gorzycach na I Jaśkowym Festiwalu.
Jaśkowy festiwal zgromadził tłumy wielbicieli potraw z fasoli Smakosze, kgw, kucharze i blogerzy kulinarni ucztowali w Gorzycach na I Jaśkowym Festiwalu. Klaudia Tajs
Miłośnicy dobrego jadła, smakosze, przedstawiciele gastronomii, stowarzyszeń, kgw, kucharze i blogerzy kulinarni ucztowali w Gorzycach na I Jaśkowym Festiwalu.

 

 

Kilkuset miłośników dobrego jadła zgromadził w gminie Gorzyce I Jaśkowy Festiwal.

 

Fasola to produkt, o którym jak mówi Leszek Surdy, wójt Gorzyc, samorząd gminy zapomnieć nie może. - Kiedyś na naszych polach rolnicy uprawiali rocznie po około 800 ton fasoli, dziś certyfikowanego produktu sprzedaje się tu około 30 ton, a bez unijnego emblematu około 100 ton - podliczył wójt Surdy.

 

- Część rolników zrezygnowała z uprawy również ze względu na zbyt trudny zbyt fasoli. Organizując to wydarzenie chcemy zachęcić branżę gastronomiczną do używania lokalnych produktów, pochodzących z naszych ziem, pokazać możliwości, jakie daje w promocji produkt najwyższej jakości, posiadający unijny certyfikat, ale też poprzez organizację takich wydarzeń ożywić i wzmocnić rozwój rolnictwa w naszej gminie.

 

O fasoli w terenie

Jaśkowy Festiwal zainaugurowała konferencja „Produkty regionalne - sposobem na promocję i smaczną kuchnię”. Konferencję poprzedził wyjazd na pola fasolowe, gdzie producenci fasoli wrzawskiej „Piękny Jaś” opowiadali o warunkach uprawy, zasadach certyfikacji i wymogach, jakie muszą spełniać, aby sprzedawać fasolę pod znakiem „Chroniona Nazwa Pochodzenia”. Restauratorzy mieli okazję posmakować dań, których składnikiem była fasola.

Nagrody za jaśkowe dania  

Popołudniową część rozpoczęła degustacja dań prezentowanych w ramach konkursu kulinarnego „Jasiek w roli głównej”. Zwycięzcą  I konkursu został „Pensjonat pod Pieprzówkami”, II miejsce zajęła restauracja Przytulna z Zaleszan, III Kasia-Catering. Najlepsi otrzymali  w kolejności 700, 500 i 300 złotych. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24