"JedzONKO po przeszczepieniu". Poradnik kulinarny wspierający prawidłowe żywienie dzieci po przeszczepieniu szpiku kostnego

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Poradniki w wersji książkowej są bezpłatne dla pacjentów i opiekunów dzieci onkologicznych, poprzez zgłoszenie mailowe do: i.molenda@fundacjaiskierka.pl. Dla pozostałych zainteresowanych są dostępne do nabycia w iskierkowym sklepie internetowym
Poradniki w wersji książkowej są bezpłatne dla pacjentów i opiekunów dzieci onkologicznych, poprzez zgłoszenie mailowe do: [email protected] Dla pozostałych zainteresowanych są dostępne do nabycia w iskierkowym sklepie internetowym Materiały prasowe
"JedzONKO po przeszczepieniu" to pierwszy w Polsce poradnik kulinarny wspierający prawidłowe żywienie dzieci po przeszczepieniu szpiku kostnego, w którym znajdują się zarówno przepisy dostosowane do sytuacji zdrowotnej dziecka, proste i szybkie w przygotowaniu, jak i szczegółowe wytyczne dotyczące diety w okresie około przeszczepowym.

Książka zawiera porady i wskazówki dotyczące przyrządzania dań, wykaz produktów dozwolonych i niepożądanych. Pomaga w komponowaniu pełnowartościowych posiłków oraz dostarcza wiedzy i inspiracji opiekunom chorych dzieci. Podobnie, jak w poprzednich dwóch częściach tej unikalnej serii wydawniczej, duży nacisk został położony na łatwość wykonania oraz atrakcyjność wizualną dań.

- Zawsze ważne dla nas było podążanie za potrzebami chorych dzieci i ich rodziców. Na początku, poprzez warsztaty kulinarne, odpowiadaliśmy na szerokie spektrum apetytów małych pacjentów. Od niejadków po zupełnych łasuchów. Oczywiście te wahania często były związane z etapami leczenia. Poprzez zabawę i wspólne gotowanie zachęcaliśmy dzieci do bardziej świadomego odżywiania oraz zmian nawyków żywieniowych. Wiedzą z zakresu dietetyki oraz doświadczeniem Kasi Stankow, mamy naszej byłej podopiecznej, podzieliliśmy się wydając dwie części poradnika „JedzONKO”. Teraz udało się zaopiekować w tym zakresie dzieci i rodziców po przeszczepieniu, co bardzo nas cieszy. Okazuje się bowiem, że można w tych bardzo specyficznych warunkach i z dużą ilością ograniczeń, przygotować zdrowe, pyszne oraz atrakcyjne dla dzieci posiłki czy przekąski. Pozostaje im życzyć dużo zdrowia, siły i smacznego! – komentuje Jolanta Czernicka-Siwecka, prezes Fundacji Iskierka.

Poradniki w wersji książkowej są bezpłatne dla pacjentów i opiekunów dzieci onkologicznych, poprzez zgłoszenie mailowe do: [email protected] Dla pozostałych zainteresowanych są dostępne do nabycia w iskierkowym sklepie internetowym.

Od października zmiany przy wjeździe do Wielkiej Brytanii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie