- Zupa kwaśnica jest przyrządzana w okolicach Dynowa i Harty. To potrawa goszczącą na wigilijnych stołach, ale też chętnie spożywana podczas jesiennych dni - wylicza Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie. Bardzo smaczna, aromatyczna, a jednocześnie prosta oraz tania - zapewnia szefowa kuchni.
Składniki:
- sok z kiszonej kapusty, suszone grzyby, kasza jęczmienna, przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Wykonanie:
- Do około dwóch litrów wody wlewamy pół litra soku z kiszonej kapusty. Następnie rzucamy 25 - 30 dag suszonych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie i nastawiamy na ogień. Po trzydziestu minutach gotowania wsypujemy 1/4 szklani kaszy jęczmiennej i gotujemy do jej miękkości. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?