Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienne smaki: Kwaśnica

Ula Sobol
- Kwaśnica to bardzo smaczna i aromatyczna zupa - zapewnia Teresa Ferenc, szefowa kuchni.
- Kwaśnica to bardzo smaczna i aromatyczna zupa - zapewnia Teresa Ferenc, szefowa kuchni. Krystyna Baranowska
Przepis na kwaśnicę poleca Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie współpracującego ze Sweetdeal.pl

- Zupa kwaśnica jest przyrządzana w okolicach Dynowa i Harty. To potrawa goszczącą na wigilijnych stołach, ale też chętnie spożywana podczas jesiennych dni - wylicza Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie. Bardzo smaczna, aromatyczna, a jednocześnie prosta oraz tania - zapewnia szefowa kuchni.

Składniki:

- sok z kiszonej kapusty, suszone grzyby, kasza jęczmienna, przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Wykonanie:

- Do około dwóch litrów wody wlewamy pół litra soku z kiszonej kapusty. Następnie rzucamy 25 - 30 dag suszonych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie i nastawiamy na ogień. Po trzydziestu minutach gotowania wsypujemy 1/4 szklani kaszy jęczmiennej i gotujemy do jej miękkości. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24