Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienne smaki: Sałatka z tuńczykiem

Ula Sobol
- To sałatka prosta wykonaniu, a dodatkowo zdrowa i pożywna. Tuńczyk jest również źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 - wylicza Renata Meder.
- To sałatka prosta wykonaniu, a dodatkowo zdrowa i pożywna. Tuńczyk jest również źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 - wylicza Renata Meder. Krystyna Baranowska
Sałatkę z tuńczykiem poleca Renata Meder z baru Best Ever, przy ul. Warszawskiej w Rzeszowie, współpracującego ze Sweetdeal.pl

Składniki (dla 2 osób):

1 puszka tuńczyka w kawałkach, 250 dag suchego makaronu, 2 jajka, pół czerwonej papryki, 1 pomidor, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, pół czerwonej cebuli, 3 łyżki majonezu, kilka listków bazylii, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, oliwa truflowa.

Wykonanie:

[obrazek2] Renata Meder, szefowa kuchni w barze Best Ever w Rzeszowie. (fot. Krystyna Baranowska)Makaron gotujemy al dente i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy go z majonezem i przyprawami. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Do makaronu dodajemy pokrojonego i obranego ze skóry pomidora oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy plasterki cebuli. Nie mieszamy składników, tylko układamy je warstwami. Następnie dosypujemy kukurydzę. Na wierzch układamy kawałki tuńczyka i pokrojone w cząstki jajka na twardo. Sałatkę przybieramy listkami bazylii lub rukoli. I lekko polewamy sałatkę oliwą. Polecana jest oliwa truflowa. Ma niesamowity smak i aromat oraz idealnie zgrywa się ze smakiem tuńczyka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24