W dopiero co wyzwolonych przez wojska ukraińskie miast Irpień i Bucza, pod Kijowem, José Andrés osobiście rozdaje posiłki przygotowane przez wolontariuszy założonej przez niego World Central Kitchen.
- Obie miejscowości właśnie zostały wyzwolone przez ukraińskie siły. Po miesiącu ostrzału i okupacji. Trwa ewakuacja, a ludzie byli bez jedzenia, wody i prądu. Nadal będziemy spieszyć ze wsparciem - tłumaczą członkowie WCK.
Wolontariusze, kucharze i restauratorzy od 12 lat spieszą z kulinarną pomocą wszędzie tam, gdzie dochodzi do kryzysów humanitarnych. Spowodowanych konfliktami zbrojnymi lub klęskami żywiołowymi. Obecnie, w związku ze zbrojną agresją Rosji na Ukrainę, wolontariusze WCK są w pobliżu polsko-ukraińskich przejść granicznych. W Przemyślu WCK uruchomiło największą kuchnię polową w Europie. Działają również w ukraińskich miastach, m.in. Kijowie, Odessie, Charkowie, Lwowie.