Kasza jaglana zalecana przy przeziębieniach

al/Ewa Kurzyńska
Kasza jaglana doskonała jest jako dodatek do obiadu czy sałatek. Wybornie smakuje także na słodko, np. z duszonymi owocami.
Kasza jaglana doskonała jest jako dodatek do obiadu czy sałatek. Wybornie smakuje także na słodko, np. z duszonymi owocami. Bartosz Frydrych
Kasza jaglana w diecie poprawia wygląd włosów i paznokci. Jest niskokaloryczna - 100 g ugotowanej kaszy jaglanej dostarcza ok. 100 kcal. 1 szklanka ugotowanej kaszy waży ok. 180 g.

- Kasza jaglana jest łatwo przyswajalna i zasadotwórcza, co w naszej zazwyczaj zakwaszonej diecie jest bardzo istotne - podkreśla Agnieszka Łagowska.

Zawiera spore ilości krzemionki (ma leczniczy wpływ na stawy, przyspiesza regenerację po urazach, korzystnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie, naczynia krwionośne oraz przemianę materii), witamin z grupy B i E oraz lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację.

Kasza jaglana obfituje także w składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Świetnie usuwa z organizmu toksyny.

Jest zalecana w przypadku przeziębień i zakażeń górnych dróg oddechowych. Bogactwo antyoksydantów neutralizujące wolne rodniki. Nie zawiera glutenu, jest więc idealna dla osób cierpiących na celiakię.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie