Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kasza jęczmienna pomocna dla mózgu

al/Ewa Kurzyńska
Zastosowanie kaszy jęczmiennej: Na słono - jako dodatek do gulaszu, zagęszczacz do zup, np. krupnika. Na słodko dobrze komponuje się ze śliwkami i odrobiną słodkiej śmietanki.
Zastosowanie kaszy jęczmiennej: Na słono - jako dodatek do gulaszu, zagęszczacz do zup, np. krupnika. Na słodko dobrze komponuje się ze śliwkami i odrobiną słodkiej śmietanki. Bartosz Frydrych
Kasza jęczmienna zawiera dużo błonnika, dzięki któremu reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. Wspomaga też mózg.

100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej dostarcza ok. 115 kcal., 1 szklanka waży ok. 140-150 g

Kasza jęczmienna zawiera dużo błonnika, dzięki któremu reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. Ponadto błonnik po zjedzeniu chłonie wodę. Kasza wówczas pęcznieje w przewodzie pokarmowym i na długo daje uczucie sytości.

Właściwości zdrowotne tej kaszy wynikają także z dość dużej zawartości witaminy PP (niacyny), która ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Dodatkowo zawiera związki z grupy przeciwutleniaczy, przeciwdziałające nowotworom.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24