Kasze mają niewiele kalorii, za to dużo witamin

al/Ewa Kurzyńska
Kasze są też niskokaloryczne. W 100 gramach, po ugotowaniu, znajduje się ok. 100-120 kalorii.
Kasze są też niskokaloryczne. W 100 gramach, po ugotowaniu, znajduje się ok. 100-120 kalorii. Bartosz Frydrych
Już nie ziemniaki królują na obiadowych talerzach. Dziś rządzą kasze: gryczana, jaglana czy jęczmienna.

Kasze są zdrowymi i pożywnymi produktami. Świadczy o tym chociażby fakt, iż w piramidzie zdrowego żywienia znajdują się w grupie produktów zalecanych do jedzenia jak najczęściej.

- Właściwości zdrowotne kasz wynikają głównie z tego, iż są produktami z pełnego ziarna. Dzięki temu zostaje zachowane w nich to, co najcenniejsze, a mianowicie zarodek i łuska - wyjaśnia Agnieszka Łagowska, dietetyk z przychodni Słoneczny Stok "Medyk" w Rzeszowie.

Kasze zawierają niewielką ilość tłuszczy. Są także bogatym źródłem węglowodanów złożonych i białka. Dodatkowo zawierają sporą dawkę witamin oraz pierwiastki takie, jak: magnez, cynk, żelazo, potas.

- Kolejnym ważnym składnikiem jest błonnik, regulujący pracę jelit - dodaje dietetyk.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Świetny artykuł !!!

 

Dodaj ogłoszenie