Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiedy zostają ci białka z jaj, zrób wiejski placek drożdżowy

al
sxc.hu
Zostały ci białka z jakiegoś wypieku? Nie wyrzucaj. Za Anną Gasik, autorką poradnika o oszczędzaniu (jeszcze z czasów PRL) podajemy przepis na wiejski placek drożdżowy.

Składniki na placek drożdżowy:

50 dag mąki,
1 szkl. mleka,
3 dag drożdży,
1 szkl. białek,
3/4 szkl. cukru,
sól,
pół szkl. oleju,
zapach.

Wykonanie placka:

Część mleka podgrzać, do temp. ok. 30 st. C ("letnie"), dodać drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, sól.

Dokładnie rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia. Potem wlać do przesianej mąki, dodać resztę mleka, cukier i wyrobić ciasto.

Powinno być rzadkie.

Dodać olej, zapach, ubitą pianę z białek i resztę mąki, można także dodać rodzynki, skórkę pomarańczy itp. Lekko wymieszać.

Wyłożyć na blachę, zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Można potem polukrować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24