- Kiełbasa wiejska gospodarza to wyrób tradycyjny. A masarnia „Lubera” w Kolbuszowej powstała z zamiłowania do wielowiekowej polskiej tradycji wędliniarskiej. Nasze wyroby produkujemy w stu procentach z mięsa wieprzowego, bez konserwantów, według starych receptur i tradycji podkarpackiej wsi - zapewnia Dariusz Łuka, reprezentujący Podkarpacką Wytwórnię Wędlin Tradycyjnych w Kolbuszowej.
- Początkowo wytwarzaliśmy wyroby mięsne na potrzeby własne, rodziny, przyjaciół, a potem znajomych i sąsiadów. Obecnie specjalizujemy się w produkcji wyrobów wędzonych w sposób tradycyjny, w wędzarniach opalanych drewnem bukowym. Dzięki zastosowaniu tradycyjnego sposobu produkcji nasze wędliny charakteryzują się wysoką jakością - tłumaczy Dariusz Łuka.
Większość prac w tej masarni przy wyrobie wędlin wykonywanych jest ręcznie. Warto dodać, że udało się tu pogodzić tradycyjne metody produkcji z dbałością o wysokie standardy higieniczne, wymagane w krajach Unii Europejskiej. Proces produkcji jest tu monitorowany zgodnie z wymogami HACCP. W firmie przywiązuje się dużo uwagi do szczegółów. Na przykład w wędzarni używają wyłącznie selekcjonowanego, dobrego jakościowo i okorowanego drewna bukowego o odpowiedniej wilgotności.
- Regularnie wykonujemy badania trwałościowe i mikrobiologiczne naszych wędlin. W naszej masarni nie używamy zbędnych konserwantów, wzmacniaczy smaku ani fosforanów, które miałyby na celu zwiększenie wagi produktów. Nie stosujemy również żadnych barwników, substancji wiążących wodę i dodatków chemicznych. Jedynymi substancjami konserwującymi, jakich używamy jest sól. Wiedza, a zwłaszcza doświadczenie naszych masarzy pozwalają zachować tradycyjny smak produkowanych tu wędlin. Firma specjalizuje się w produkcji wyrobów tradycyjnie wędzonych w wędzarniach opalanych drewnem bukowym - podkreśla Dariusz Łuka.
- Najważniejsza cecha naszego produktu to jego prosty skład; mięso wieprzowe, pieprz, czosnek, sól. Osłonka z jelita wieprzowego jadalna. Nasza produkcja jest mało wydajna, bo ze 100 kilogramów mięsa wieprzowego przygotujemy około 78 kg gotowej kiełbasy wiejskiej gospodarza - dodaje pan Dariusz.
Kiełbasa wiejska gospodarza
W masarni „Lubera”udało się pogodzić tradycyjne metody produkcji z dbałością o wysokie standardy higieniczne, wymagane w Unii Europejskiej.
Sekretem wybornego smaku kiełbasy wiejskiej gospodarza jest również jej bardzo prosty skład – mięso wieprzowe, świeżo mielony pieprz, czosnek oraz sól. Mięso wieprzowe jest średnio rozdrobnione podane do osłonki jadalnej z jelita wieprzowego. Kiełbasa ta jest masarskim majstersztykiem, na jej przekroju powstaje szaro–zielone oczko, które docenić mogą prawdziwi smakosze naturalnych wędlin.
100 gramów kiełbasy wiejskiej gospodarza powstaje ze 120 g surowca, czyli mięsa wieprzowego.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej Sołtysik dostał fuchę w TVP! Wiemy, z kim będzie pracował
- Piotr Gąsowski pokazuje w Polsacie drugą twarz?! Stroi fochy na młodszego kolegę
- Tak wygląda grób Krzysztofa Krawczyka tydzień przed rocznicą. Szczegół łamie serce
- Tak żyje po zwolnieniu z TVP. Dawno niewidziana Nowakowska przyłapana na mieście!