Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiełbasianka z Górna - smaczna i bez konserwantów nagrodzona w konkursie NDP 2016

Józef Lonczak
W składzie kiełbasianki z Górna nie znajdziemy konserwantów i zbędnych sztucznych dodatków
W składzie kiełbasianki z Górna nie znajdziemy konserwantów i zbędnych sztucznych dodatków Archiwum
Zakład Mięsny Smak Górno od lat produkuje smaczną kiełbasiankę według tradycyjnej podkarpackiej receptury. Właśnie ta kiełbasianka bez sztucznych konserwantów zdobyła nagrodę i tytuł "Nasze Dobre Podkarpackie - znak jakości Nowin".

W dawnej wiejskiej kuchni nie było lodówki, a przechowywanie mięsa i wędlin było kłopotliwe. W latach 50. minionego wieku gotowe produkty zapiekano w szczelnie zamkniętych słojach Wecka, by potem przechowywać je bezpiecznie przez wiele miesięcy.

Tak powstała kiełbasianka - smaczny rozdrobniony farsz mięsny, wieprzowy, doprawiony tłuszczem i solą, czosnkiem i pieprzem, zapieczony w szczelnie zamkniętym słoiku.
Po zapieczeniu na obrzeżach słoika widać tłuszcz i galaretkę. Wsad mięsny łatwo daje kroić się nożem. Po otwarciu słoika kiełbasianka zaskakuje niepowtarzalnym zapachem i smakiem.

ZM Smak Górno od wielu już lat produkuje kiełbasiankę, opartą na tradycyjnej podkarpackiej recepturze. W jej składzie nie znajdziemy konserwantów i zbędnych sztucznych dodatków. W 2007 r. kiełbasianka została wpisana na listę wyrobów tradycyjnych.

Kiełbasianka jest też smakowitym dodatkiem do wielu potraw. Wzbogaca smak bigosu, gołąbków, krokietów, łazanek, kapuśniaczków. Sprawdza się też jako dodatek do nowocześniejszych obiadowych potraw i przekąsek. Z kiełbasianką szybko zrobimy pyszne risotto, zapiekankę ziemniaczaną, spaghetti (przepis niżej) czy pomidorową lasagne.
Kiełbasianka jest idealna dla chcących szybko i smacznie gotować. Jest przydatna także w nowych recepturach, z ulubionymi dodatkami. Przepisy i inspiracje są na Facebooku podkarpackie.skarby oraz w limitowanej edycji książeczek załączonych do słoików 500 g.

Spaghetti z kiełbasianką

Składniki:
1 opak. makaronu spaghetti, 2 puszki pomidorów krojonych, 3 łyżki keczupu, 500 g (duży słoik) kiełbasianki, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Całość dusić na małym ogniu ok. 10 min. Dodać kiełbasiankę i podgrzewać przez 5 min. Doprawić keczupem, ziołami, cukrem, solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i podawać z sosem.

Celem konkursu Nasze Dobre Podkarpackie jest promocja lokalnych firm i marek, które oferują znakomite produkty i usługi.

Czytaj też: Nasze Dobre Podkarpackie. Nagrodziliśmy najlepsze produkty i usługi regionu

Nasze Dobre Podkarpackie 2016

Nasze Dobre Podkarpackie. Nagrodziliśmy najlepsze produkty i...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24