Już wkrótce rozpocznie się w sklepach sezon na ciemne winogrona sprowadzane z południowej Afryki. Warto je jeść, bo zawierają szereg bardzo cennych składników, a wśród nich flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne i walczą z wolnymi rodnikami, opóźniają proces starzenia i uelastyczniają skórę.
Miąższ winogron pełen jest również witaminy B3, niezbędnej przy prawidłowej przemianie materii oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor, magnez i potas.
Równie cenna jest skórka tych owoców, w której znajdują się między innymi polifenole, jakie opóźniają reakcję powstawania wolnych rodników, działając tym samym działają wielokrotnie silniej przeciwrodnikowo niż znana z tych właściwości witamina E.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?