Kobiecie też grozi zawał

Alina Bosak
- Kobiety chorują na serce później, ale często bardziej drastycznie - zauważa Stanisław Mazur, kardiolog.

Co druga kobieta w Polsce umiera z powodu chorób układu krążenia. Tymczasem z badań przeprowadzonych w ramach kampanii "Sekrety kobiecych serc", ponad 50 proc. pań nie czuje się zagrożonych takimi schorzeniami. Za to 76 proc. na pierwszym miejscu stawia raka piersi i raka szyjki macicy.

Nie rak, a serce

Dieta dobra dla serca

Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia:
Zarówno młode, jak i starsze kobiety powinny regularnie i lekko się odżywiać, dbać o dietę bogatą w warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste. W diecie należy ograniczać ilość tłuszczów nasyconych, czyli pochodzenia zwierzęcego (w tym masła) na rzecz tłuszczów roślinnych, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (obecne m.in. w miękkich margarynach, olejach: słonecznikowym, kukurydzianym, lnianym, sojowym oraz w tłuszczu ryb morskich). Spożywanie kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 istotnie zimniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.

- Z mojej praktyki wynika, że tak rzeczywiście jest - przyznaje doktor Mazur.

- Do pewnego wieku kobiety żyją w przeświadczeniu, że zawały przydarzają się głównie mężczyznom. Tak jest, ale tylko do menopauzy. Wcześniej ich serce jest chronione przez estrogeny i inne typowo kobiece hormony. Po menopauzie ochrona spada i liczba zachorowań się zwiększa.

Dlatego, jak podkreśla doktor Mazur, o serce trzeba dbać od dziecka, a w tedy dożyjemy 100 lat.

Serce pod specjalną troską

Kobiecy organizm podlega w ciągu życia wielu zmianom psychofizycznym. Ważne, aby dbać o higienę układu krążenia przez całe życie, by móc być w pełni aktywnym, nawet w okresach osłabienia organizmu.

W okresie dojrzewania, ciąży, w końcu w okresie menopauzalnym - drastycznie zmienia się ilość hormonów, zwłaszcza estrogenów.

Poziom estrogenów wzrasta znacznie w organizmie kobiety w ciąży. W tym okresie spada ryzyko zachorowania na miażdżycę, ale równocześnie zwiększa się wysiłek podejmowany przez serce.

Musi ono wówczas dostarczać tlen i substancje odżywcze zarówno do organizmu matki, jak i dziecka. Trzeba się do tego wysiłku odpowiednio przygotować, ćwicząc regularnie i odżywiając się zdrowo.

Natomiast w okresie menopauzalnym organizm kobiecy coraz bardziej narażony jest na choroby układu krążenia, osteoporozę, cukrzycę i szereg innych dolegliwości. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne, powodują m.in. obniżenie poziomu frakcji "dobrego" cholesterolu HDL, tym samym zwiększając ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej czy udaru mózgu.

Taka sytuacja powinna skłonić kobiety do bardziej uważnego przyjrzenia się swojej diecie, warto też wtedy pomyśleć o odpowiedniej dla siebie formie aktywności fizycznej.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie