Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Koktajl dobrze wypić

al/Ula Sobol
Bartosz Frydrych
Koktajle to najczęściej owocowe lub warzywne napoje, na bazie mleka albo kefiru. Dostarczają organizmowi naturalnych witamin oraz wyjątkowych, wyrazistych smaków.

Na trawienie, oczyszczenie i nawilżenie

I może warto poświecić parę minut, aby przygotować zdrowy, prosty oraz smaczny trunek, który smakuje zarówno małym, jak i dużym.

- Koktajl możemy przyrządzić na bazie owoców, warzyw oraz ziół - wyjaśnia Małgorzata Knych, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Rzeszowie. - Aby koktajl był lekki, dodajmy mleko, jogurt, kefir lub wodę. Odpowiednio przygotowany dobrze nas nasyci. Dostarczy energii i uzupełni braki witamin i składników mineralnych.
A więc blender do ręki i do dzieła. Pamiętając, że spożywanie koktajli to zdrowy nawyk żywieniowy.

- Koktajle możemy podawać jako deser lub przekąskę między głównymi posiłkami. Owocowe mogą stanowić alternatywę słodkich deserów lub zamiennik słodyczy - radzi dietetyk.

- Pamiętajmy jednak, że również warzywa nadają się do sporządzania tych napojów. Sok z marchewki, z bazylii, oregano, koperku lub pietruszki ułatwi trawienie i znacznie przyspieszy metabolizm.

Napój z selera naciowego skutecznie oczyszcza organizm, nawilżając skórę, odżywiając włosy oraz paznokcie. Ponadto, regularne jego picie chroni przed wolnymi rodnikami oraz usuwa z organizmu nadmiar wody - podkreśla Małgorzata Knych.

Nasz ekspert zwraca uwagę, że koktajle oprócz tego, że są dostarczają nam witamin i składników mineralnych, są także bogatym źródłem antyoksydantów oraz błonnika. -

Wpływają na utrzymanie sylwetki. Poprawiają stan naszej skóry. Dodają energii. Dodatkowo są niskokaloryczne. Stanowią świetne uzupełnienie codziennie diety. Napoje te zaleca się zwłaszcza osobom po przebytych chorobach i w okresie rekonwalescencji - wylicza dietetyk.

Uważać na koktajle

- Koktajli na bazie świeżego mleka powinni unikać diabetycy oraz osoby z nietolerancją laktozy - radzi Małgorzata Knych. Dla nich lepsze będzie mleko fermentowane (kefir i maślanka).

Mleka w żadnej postaci nie mogą natomiast dodawać do koktajli osoby uczulone na znajdujące się w nim białko. W tym przypadku należy koktajle przyrządzać z owoców, warzyw i wody. Również osoby z ciężkimi chorobami jelit i wątroby powinny na nie uważać - dodaje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24