Kołacz weselny jak wykwintny tort. Wieczorem krojono go i rozdawano gościom do kawy zbożowej z mlekiem [PRZEPIS]

Ula SobolZaktualizowano 
Kołacz weselny
Kołacz weselny Krystyna Baranowska
W gminie Sędziszów Małopolski kołacz weselny był tym, czym dziś jest tort. Okrągłe drożdżowe ciasto, nadziewane wiśniami lub jabłkami, kusiło wyglądem, zapachem i smakiem – opowiada Zofia Bizoń, prezes Stowarzyszenia KGW „Zagorzanki” w Zagorzycach.

Wieczorem taki kołacz weselny krojono i rozdawano gościom do kawy zbożowej z mlekiem.

Popularnością cieszyła się też kapusta ziemniaczana.

– Przepis jest prosty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać letnią wodą. Włożyć do tego skórkę chleba żytniego. Pozostawić na noc w ciepłym miejscu, by się zakwasiło – opisują członkinie Związku Emerytów i Rencistów w Sędziszowie Małopolskim. – Na drugi dzień ziemniaki przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Dodać masło, ewentualnie skwarki. Groch ugotować oddzielnie, potłuc i dołożyć do ziemniaków.

W Sędziszowie Małopolskim częstują różnymi rarytasami. Na stołach są proziaki, ciasto jaglano-śliwkowe, zwane kukiełką, strudel regionalny, rogaliki drożdżowe i kruche oraz domowy paprykarz. – Dziś kukiełkę pieczemy na niedzielę. Tradycyjnie piekło się ją w okresie robót w polu, gdyż była bardzo sycąca. Przygotowywano ją też na święta i dodawano wtedy do niej suszone śliwki. Podaje się ją na zimno lub podgrzaną na patelni. Można polać ją miodem – mówią członkinie związku.
Kobiety ze Stowarzyszenia KGW „Zagorzanki” częstują pierogami i podpłomykami zagorzyckimi oraz swojskim chlebem z masłem smakowym, m.in. pietruszkowym.

Na śniadanie był barszcz biały.

– Można było też utłuc barszcz z ziemniakami i powstała potrawa dziad – wspominają w Stowarzyszeniu Gospodyń Wiejskich „Szkodnianki” w Szkodnej. – Gotowana była farmuga, potrawa z mąki razowej i wody.

Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Wolicy Piaskowej przygotowują dużo potraw ziemniaczanych, m.in. luloki i żelazne kulki.

Kobiety z koła gospodyń w Zagorzycach Górnych w kuchni wykorzystują kudroń (potoczna nazwa bluszczyku kurdybanku), który traktowany jest tu jako zioło. To popularna przyprawa do zup i dodatek do masła.

Gospodynie z Klęczan polecają miejscowe specjały: zalewajkę po klęczańsku, plecionkę drożdżową i chipsy z jarmużu. – Pamiętne dania, które spożywało się na śniadanie, to zacierka (kluski z mlekiem), inaczej faryta, polewka, czyli zalewajka gotowana na serwatce, i kacapoły – wylicza Renata Płoch, przewodnicząca koła. – Ze smakiem wspominam pamułę z sezonowych owoców i kaszę jaglaną na mleku.

Na obiad najczęściej były kapusta z ziemniakami oraz z fasolą lub grochem, od święta towarzyszyło im mięso – kura, kaczka, gęś, rzadziej wieprzowina.

Przepis na kołacz weselny (KGW „Zagorzanki” Zagorzyce)

  • 0,5 litra mleka,
  • mąka pszenna (tyle ile zabierze ciasto – około 1 kg),
  • 10 dag drożdży,
  • 15 dag cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 0,5 kostki margaryny lub masła,
  • wiśnie drylowane z cukrem lub jabłka pokrojone w kostkę,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka oraz 1 jajko do posmarowania kołacza przed upieczeniem.

Przepis na kołacz weselny. Wykonanie:

Zrobić rozczyn z mleka, drożdży, mąki (5 łyżek), cukru. Rozczyn musi być gęsty jak śmietana. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki, jajka i cukier. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodzić od ręki, dodać masło, wyrobić i wyłożyć ciasto do formy. Wepchnąć w nie wiśnie lub jabłka. Odstawić do wyrośnięcia. Górę kołacza posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około godzinę.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3