Kreatywni kucharze w Tarnobrzegu. Pod okiem mistrzów tworzyli kulinarne dzieła (ZDJĘCIA)

Marcin Radzimowski
Marcin Radzimowski
Uczniowie szkół gastronomicznych z Sandomierza, Iwonicza, Oleszyc, Leżajska, Krosna i Tarnobrzega uczestniczyli w VIII edycji konkursu gastronomicznego „Kreatywny Kucharz” zorganizowanego przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych numer 1 w Tarnobrzegu - „Prymasówkę”.

Uczestnictwo młodzieży w konkursie wpływa na promowanie sztuki kulinarnej i ich własny rozwój zawodowy. Formuła konkursu polegała na przygotowaniu potrawy z łososia wraz z dodatkami, które w twórczy sposób powstały z całej gamy różnorodnych surowców przygotowanych przez organizatora. Wykonanie dania zasadniczego nie wymagało od uczestników wcześniejszego opracowania i przygotowania receptury a nowa sytuacja w jakiej się znaleźli pozwoliła na uruchomienie wyobraźni, wcielenie w życie własnych fantazji kulinarnych oraz rozbudzenie kreatywności.

Kolejnym etapem było przygotowanie deseru z wykorzystaniem czekolady gorzkiej i mlecznej według autorskiej receptury . Ten etap konkursu obserwowali i oceniali również eksperci z Czekoladowej Chatki, którzy po konkursie przeprowadzili dla uczestników szkolenie z zakresu pracy z czekoladą.

Pracę uczniów oceniało Jury w składzie: Marek Łukasiewicz szef kuchni Rezydencja Leśna w Piasecznie (powiat sandomierski), Piotr Łępa i Piotr Górski - szefowie kuchni Restauracji Gustum w hotelu Evva w Tarnobrzegu, Robert Pawlik - szef kuchni w restauracji hotelu Mały Rzym w Sandomierzu, Grzegorz Bukowiec doradca kulinarny firmy Kikkoman, Tabasco, Develey, Jakub Meksuła - szef kuchni Rezydencja Leśna w Piasecznie, Karol Stępień - szef kuchni w Restauracji Podkarpacka Hotelu Hetman w Rzeszowie, Przemysław Hajduk kucharz Rado Resort Wola Chorzelowska oraz Angelika i Sylwester Rozmusowie z „Czekoladowej Chatki” Tarnobrzeg.

W konkursie zwyciężyli: I miejsce Monika Zbyrad ZSP1 w Tarnobrzegu, II miejsce Jakub Tworek ZSP1 w Tarnobrzegu, III miejsce Agnieszka Durda ZSP1 w Tarnobrzegu. Wyróżnienia otrzymali: Sylwia Widz Zespół Szkół przy OHP w Iwoniczu, Adrian Urban Zespół Szkół Technicznych w Leżajsku, Marcin Kopciuch Zespół Szkół w Oleszycach

Nagrodę specjalną za najsmaczniejszy i najpiękniejszy deser z czekoladą ufundowaną przez Angelikę i Sylwestra Rozmusów „Czekoladowa Chatka” otrzymała Monika Zbyrad ZSP1 Tarnobrzeg.

Źródło: vivi24

Wideo

Materiał oryginalny: Kreatywni kucharze w Tarnobrzegu. Pod okiem mistrzów tworzyli kulinarne dzieła (ZDJĘCIA) - Echo Dnia Podkarpackie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

e
ero

Brawo dzieciaki ! Będzie miał kto służyć dobrą kuchnią psom i urzędasom, bo ludzi na jedzenie w knajpach nie stać.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3