Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Królik w śmietanie. To danie rozpływa się w ustach

Ula Sobol
Królik w śmietanie
Królik w śmietanie Krystyna Baranowska
Przepis na królika w śmietanie podaje KGW Tyrawa Wołoska (gm. Tyrawa Wołoska, powiat sanocki). - Nasz królik podawany w śmietanie rozpływa się w ustach - mówią panie z KGW w Tyrawie Wołoskiej. - Dawniej to u nas rosół robiło się z królika. Kura była potrzebna. Znosiła jaja, które sprzedawało się, aby kupić cukier i sól. No, chyba że kura kulawa była, to wtedy mogła wylądować w rosole.

Składniki:

  • 1 królik,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2-3 liście laurowe,
  • koperek,
  • 200 ml śmietany 30-procentowej,
  • mąka,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

Królika podzielić na części, oprószyć mąką i usmażyć na 1 łyżce smalcu. Następnie przełożyć do brytfanki i dolać ok. 0,5 litra wody. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w kostkę; wszystko przysmażyć na drugiej łyżce smalcu. Podsmażone
warzywa dodać do mięsa, wrzucić liście laurowe i dusić do miękkości. Następnie dodać śmietanę i posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24