Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Oddział kardiochirurgii w szpitalu w Gorzowie już na początku lata?

Oddział kardiochirurgii w szpitalu w Gorzowie już na początku lata?

Poznaj kandydatów na burmistrza i wójtów w powiecie wolsztyńskim

Poznaj kandydatów na burmistrza i wójtów w powiecie wolsztyńskim

Polecamy

Pogromczyni Świątek czaruje na Florydzie. Węgier sensacją w Miami

Pogromczyni Świątek czaruje na Florydzie. Węgier sensacją w Miami

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski

Paweł Wojtala w opałach. Został zawieszony przez PZPN

Paweł Wojtala w opałach. Został zawieszony przez PZPN