Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kucharze z Przemyśla pojechali do Turcji gotować jedzenie dla ofiar trzęsienia ziemi [ZDJĘCIA]

Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Kucharze z Przemyśla ruszyli na pomoc ofiarom trzęsienia ziemi w Turcji. Gotują im lokalne jedzenie w ramach ekipy World Central Kitchen. Nz. Maciej Łabuński.
Kucharze z Przemyśla ruszyli na pomoc ofiarom trzęsienia ziemi w Turcji. Gotują im lokalne jedzenie w ramach ekipy World Central Kitchen. Nz. Maciej Łabuński. Archiwum Macieja Łabuńskiego
Maciej Łabuński, Łukasz Druzgała i Damian Soból z Przemyśla, pojechali do Turcji. Razem z kucharzami z całego świata są w ekipie World Central Kitchen, która żywi ofiary trzęsienia ziemi w Turcji.

- Rok temu o tej porze byłem na dworcu PKP w Przemyślu, a dzisiaj jestem w Turcji po trzęsieniu ziemi - opowiada Maciej Łabuński, właściciel restauracji Bosko Restauracja & Deli w Przemyślu, szef kuchni w tym lokalu.

Przez wiele miesięcy, również we współpracy z World Central Kitchen, żywił uchodźców wojennych z Ukrainy, którzy docierali do Przemyśla. Teraz pojechał do Turcji pomagać ofiarom trzęsienia ziemi. Zajmuje się tym, co najważniejsze. Gotuje jedzenie.

- Jestem w Elbistanie to miejscowość w epicentrum trzęsienia ziemi. Miasto wygląda jak po wojnie - bezpośrednio z miejsca tragedii relacjonuje specjalnie dla portalu nowiny24.pl pan Maciej.

Ideą pomocy kucharzy WCK jest, w miarę możliwości, gotowanie świeżych potraw oraz takich, do których są przyzwyczajeni mieszkańcy danego regionu.

- Staramy się gotować jedzenie zbliżone do tego, co jedzą Turcy. Nie używamy wieprzowiny ani alkoholu do gotowania. Ryż, fasola, jagnięcina, wołowina, dużo świeżych warzyw. Wszystko ostro doprawione - opowiada nam pan Maciej.

Razem z Łukaszem Druzgałą, szefem kuchni z Przemyśla i Wendy, szefową kuchni z Nowego Jorku, zarządzają kuchnią, budują zespół. Trzecią osobą z Przemyśla jest Damian Soból, który jest głównym budowniczym kuchni.

- Gotujemy różnie czasem 1,5 tys., niekiedy 5 tys., a czasem nawet 10 tys. posiłków dziennie - mówi pan Maciej.

World Central Kitchen to światowa organizacja kucharzy, założona przez Jose Andres. Jej ideą jej pomoc poprzez przygotowywanie świeżego jedzenia, w miejscach katastrof humanitarnych, spowodowanych przez naturalne kataklizmy i wojny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24