reklama

Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler - najpierw Przemyśl, teraz Rzeszów

Beata TerczyńskaZaktualizowano 
- Żal, że nie potrafimy kultywować kuchni polskiej - mówi Magda Gessler. Na zdjęciu podczas rewolucji w podrzeszowskiej "Karczmie przy Dworze”.
- Żal, że nie potrafimy kultywować kuchni polskiej - mówi Magda Gessler. Na zdjęciu podczas rewolucji w podrzeszowskiej "Karczmie przy Dworze”. Krzysztof Łokaj
W Przemyślu rewolucja zakończyła się sukcesem - stwierdziła w TVN na zakończenie odcinka o restauracji "Barcelonka" Magda Gessler. Dopiero po wyemitowaniu programu okazało się, że w "Barcelonce" rewolucja trwała nadal. I były kolejne ofiary...

Z Magdą Gessler umawiamy się w przerwie między zdjęciami do kolejnych w tym roku "Kuchennych Rewolucji" na Podkarpaciu. Po Przemyślu, który odwiedziła w styczniu, teraz na tapecie jest "Karczma przy Dworze" w Jasionce pod Rzeszowem. Wybiła północ, a restauratorka na parterze SPA Hotel Splendor w Siedliskach, gdzie się zatrzymała, omawia jeszcze z ekipą miniony dzień i planuje następny.

Jak zwykle pełna energii, w energetyzujących kolorach pomarańczu i różu na sobie. Znajduje przy tym czas na chwilę rozmowy z Nowinami przy lampce czerwonego wina. Wcześniej jeszcze tylko krótki telefon do męża.

Czy przemyską rewolucję można zaliczyć do udanych - podpytujemy restauratorkę?

- W Przemyślu przede wszystkim udani byli goście, ponieważ ludzie, którzy tu mieszkają, są naprawdę wybitni, nadzwyczajni - wychwala.

Ale dorzuca też łyżkę dziegciu.

- Przemyśl to miasto kościołów, dosyć puste, za mało się tu dzieje - mówi wprost. - Dziwne, że tak piękne miejsce nie ma życia, nie ma tu dobrych i klimatycznych restauracji. Ludzie wycofują się do domów, tam tworzą swoje życie, kulturę i praktycznie nie istnieją w wyrazie zewnętrznym. Nie ma ani kuchni wschodniej, ani wołyńskiej, ani bieszczadzkiej, nie ma kompletnie żadnego znaku, że jesteś w tym miejscu i w tym momencie. Przerażające. Jakby ktoś wykasował ich kulturę.

Przemyska rewolucja - ciąg dalszy

W Przemyślu Magda Gessler w obroty wzięła "Barcelonkę" prowadzoną przez byłego piłkarza, pana Rolanda.

"Klienci przychodzą tu tylko na promocyjne obiady za pół ceny" - mówił zwiastun programu wyemitowanego dwa tygodnie temu.

- "Pomysł właściciela to bardziej bramka samobójcza, niż świetne zagranie. Restauracja na nich nie zarabia, wręcz traci. A to nie jedyna wpadka szefa - amatora. Roland nie ufa swoim pracownikom. Wszędobylskie kamery, żelazny regulamin i dość srogie kary. To wszystko raczej nie wpływa na zgranie zespołu. Tym razem jednak taktyka będzie inna. Tajne spotkania, śliskie przejazdy, no i oczywiście wybór odpowiedniego kapitana. Czy po takim treningu Barcelonka w końcu wygra mecz, którego stawką jest sezon pełen zadowolonych gości?"

Metamorfoza wydawała się udana, sukces oznajmiony. Powrót po miesiącu wypadł na piątkę z plusem. Magda Gessler czuje się jednak w pewnym sensie oszukana.

- Ewelina, która została mianowana menagerką, została po emisji programu wyrzucona. Żal mi bardzo tej dziewczyny, bo dużo włożyła tam pracy. Szkoda.

Zestaw "Apetyt Magdy Gessler"

W Barcelonce są jednak zadowoleni.

- Po wizycie pani Gessler obroty w naszej restauracji wzrosły o jakieś 80 procent. Przybyło klientów - mówi Marcin Kuczyński, nowy manager restauracji.
Dodaje, że klienci wybierają wszystkie dania, nie tylko z zestawu "Apetyt Magdy Gessler".

- Ale po emisji programu przyjeżdżają też tacy, którzy życzą sobie, abyśmy zaserwowali im potrawy, które widzieli w programie. Kilka dni temu byli turyści z Sanoka, którzy poprosili o barszcz ukraiński, który podczas programu nasza załoga gotowała wspólnie z panią Gessler i kołduny litewskie - opowiada Kuczyński.

Przyznaje, że po programie w Barcelonce doszło do zmian personalnych. Nie pracuje już także pan Marcin - kelner, który najwięcej i krytycznie wypowiadał się na antenie.

A co z monitoringiem, który w programie był przedstawiony jako narzędzie dyscyplinowania załogi? - dopytujemy.

- Monitoring został, ale absolutnie nie służy on do kontrolowania pracowników. Jest założony przede wszystkim dla bezpieczeństwa naszych klientów - zapewnia Kuczyński.

Smacznie jak u mamy

Rewolucje przeszło już ok. 50 restauracji w Polsce. Magda Gessler, która podkreśla, że sukces jej kuchni tkwi w tym, by było smacznie jak u mamy, jest dumna z tego, że w 60-70 procentach metamorfozy były udane.

Zapewnia, że gdy pierwszy raz wchodzi do restauracji, którą ma rewolucjonizować, nic o niej nie wie. - Bywa, że czasem żałuję, bo myślę, że są rzeczy i miejsca, których nie należy tykać, ale ponieważ jest jakaś demokracja, to każdy ma prawo się bronić.

Przyznaje, że są takie momenty na planie, kiedy myśli o odwrocie. A przypadki agresji? - Bardzo rzadko, ale zdarza się.

Postrzegana jest w programie jako ta, która mówi restauratorom wprost, co jest nie w porządku. Stąd pewnie często jej opinie i zachowanie budzą bunt pracowników i właścicieli. Ale na niej nie robi to wrażenia. Na dwa dni zamyka restaurację i wprowadza zmiany. Czwartego wieczoru następuje uroczyste, ponowne otwarcie, podczas którego sprawdzony zostaje jej nowy image.

- Na szczęście są tacy bohaterowie, których bardzo lubię. Na pewno uroczego pana Jurka z Pszczyny. Takim właścicielem jest też pan Andrzej z Maxima w Wieliczce. Fenomenalna była Obrochtówka w Zakopanem, fantastyczny Grek z tawerny Artemis - wylicza. - Z takimi ludźmi chce się mieć dalej kontakt. Szczerze potrzebowali pomocy i to było chyba najfajniejsze.

Zupa w proszku, chiński czosnek, odgrzewany kotlet - brrr!

Na pytanie, jakie najczęściej błędy popełniają restauratorzy, odpowiada wprost:
- Ryba psuje się od głowy.

A patrząc na kuchnię...
- Proszę mi wierzyć, odkąd istnieje ten program, jest coraz czyściej - uprzedza moje pytanie. - Coraz rzadziej trafiam na sztuczne, mrożone, złe rzeczy.

Niektórych kuchennych nawyków i produktów Magda Gessler wprost nie toleruje. - Nie znoszę odgrzewanych kotletów. Wolę zimne albo świeżo smażone. Chiński czosnek jest tak zjadliwy i tak chemiczny, że jak się go utrze, robi się zielony jak cykuta - wzdryga się.

Podczas programów często wyrzuca do kosza pudełka ze sproszkowanymi zupami, czy sosami.

- To nie jest tak, ze wyrzucam wszystko, co w proszku. Są też rzeczy fantastyczne. Ale gotowe sosy? Wydaje mi się, że stać nas na to, by zrobić samemu zasmażkę, a nie używać jej w proszku.

Co myśli o restauratorach, którzy odchodzą od polskiej kuchni i idą nawet w taką, której kompletnie nie znają?

- Żal, że nie potrafimy kultywować kuchni polskiej, tylko przelatujemy nad nią - przyznaje restauratorka. - Chciałabym, aby było więcej regionalnych restauracji, żebyśmy sięgali do historii i z tego robili swoją popisową, wartościową kuchnię.

Cudowny żurek po rzeszowsku

Każdy ma swoje smaki. Również Magda Gessler.

- O, dzisiaj zjadłam cudowny żurek w rzeszowskiej restauracji Dessa - rozpływa się w zachwytach. - Zarąbista była w środku kiełbasa, cudowne jajko na twardo, genialny chleb, pyszne masło i genialny chrzan. Byłam zachwycona, bo marzyłam o czymś prostym i dostałam to, co chciałam. To danie było bardzo proste, ale bardzo uczciwe. I obsłużył mnie uroczy kelner.

Czego nigdy by nie włożyła do ust?
- Móżdżku - mówi zdecydowanie, z obrzydzeniem. - I oczu - dodaje.

Święta Magda Gessler spędzi daleko od kraju. - Dzieci się porozjeżdżały, a ja lecę do Toronto do męża - uśmiecha się.

Na pytanie, co taka mistrzyni kuchni zaserwuje swemu mężowi na świąteczny stół, odpowiada zaskakująco: - Nic. Po prostu pójdziemy do restauracji - śmieje się. - Pierwszy raz w życiu odciążę się, bo zawsze byłam gospodynią.

Rzeszowską rewolucję zobaczymy jesienią

Na temat rewolucji w podrzeszowskiej "Karczmie przy Dworze" Magda Gessler milczy. Bo to na razie skrywana tajemnica.

Zapytaliśmy właścicieli karczmy, dlaczego zdecydowali się na udział w programie. - Moje pomysły mogły się zdezaktualizować. Ja nie jestem artystą w kuchni, a pani Magda ma gust - mówi Józef Rylski, jeden z właścicieli rodzinnego biznesu. - Choć z natury jestem autokratą, to liczę na zmianę menu. Taką, która przyciągnie klientów spragnionych dobrego jedzenia.

Czy było gorąco jak przy poprzednich rewolucjach? Ostro, czy też łagodnie? Udała się odmiana karczmy, czy nie? Efekty tej pracy zobaczymy w TVN jesienią.

Współpraca: Norbert Ziętal

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 32

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

A
AJ JAJ
Przemyśl to miasto kościołów, dosyć puste, za mało się tu dzieje - i dlatego coraz więcej ludzi z niego wyjeżdża. Mała propozycja z mojej strony do inwestora Galerii Sanowa, aby nad galerią zamiast kina wybudować kościół - frekfencja murowana w każdy dzień

Niech sobie uczy gotować z tą tvn żydków w izraelu...
G
Gość

Casanowy do starej krowy,żeby wam serduszko nie pykło ogiery na 5 minut.

j
jojo
Pieprzysz tam głupoty, stac mnie na prawdziwe damy, płace tak 2-3 stówki i jazda he he he... A i lalke też dam rade wyruchać..co by nie? A ty pewnie to tylko po bożemu i na trzezwo i to raz na miesiąć, bo żona nie potrzebuje częsciej...współczuje

nie mam żony, i nigdy nie płacę za sex, chcesz płać twoja sprawa,ja lubię zdobywać kobiety albo one mnie same zdobywają, całe szczęście że jestem przystojniakiem i im się podobam bo wtedy odpada mi koszt tych twoich śmiesznych 2, 3 stówek.
d
dosc

Ja jest Wielka Niedziela - te codzienne szmatławce podkarpackie, potrafią tylko szkalować. a po co piszecie artykuły o p. Magdzie Gessler, a potem ją i jej działalność opluwacie. Piszecie artykuły , po to, aby te brukowce, szmatławce wam szły. Nie macie dziennikarzyny wstydu. Aby wierszówka była opłacona. Jak i nowiny i super nowości piszą o p. Magdzie, a po co? Gdzie wasza honor? Szczyt wszystkiego, ale p. Magda i tak to przeczyta i cała Polska. Szmatławce PODKARPACKIE!

j
john

czy ta baba potrafi tylko każdego opieprzac, jeżdzic po kraju i jeśc za darmo. Jest już szersza niż dłuzsza. Dlaczego ludzie sobie na to pozwalacie.

S
Spocony Marian z wasem
miałem kiedyś dumnego rottweilera którego popęd płciowy nigdy nie ośmieszył, nie każda suka mu też leżała ,nigdy nie był natarczywy czy odpychający w swym popędzie a dał liczne mioty przecudownych piesków, widziałem też kundle mojego serdecznego kumpla które rzucały się na wszystko byle wykonywać te wspaniałe ruchy, noga, poduszka, pluszowy miś itp., nie mówić już o sukach - pisk i wycie w nocy przez okres całej cieczki, ale to tylko psy a ty jesteś chyba człowiekiem, albo bardziej takim kundlem który bierze najgorsze skwo, może dać ci pluszowego misia bo nie stać cię będzie nigdy na prawdziwe damy.Widać że jesteś zwykłym chamem bez zasad, takim nawet małym kundelkiem.

Pieprzysz tam głupoty, stac mnie na prawdziwe damy, płace tak 2-3 stówki i jazda he he he... A i lalke też dam rade wyruchać..co by nie? A ty pewnie to tylko po bożemu i na trzezwo i to raz na miesiąć, bo żona nie potrzebuje częsciej...współczuje
s
sis
Sranie w banie! Tylko z takimi jak ty to mówisz normalnymi kobietami, to zapomnij o analu a oral to od święta....dlatego uważam, że porzadny burdel to obok dobrej jadłodajni z dobrą michą to podstawa. Dobrze zjeść, popić i popier***ić to podstawa:)

miałem kiedyś dumnego rottweilera którego popęd płciowy nigdy nie ośmieszył, nie każda suka mu też leżała ,nigdy nie był natarczywy czy odpychający w swym popędzie a dał liczne mioty przecudownych piesków, widziałem też kundle mojego serdecznego kumpla które rzucały się na wszystko byle wykonywać te wspaniałe ruchy, noga, poduszka, pluszowy miś itp., nie mówić już o sukach - pisk i wycie w nocy przez okres całej cieczki, ale to tylko psy a ty jesteś chyba człowiekiem, albo bardziej takim kundlem który bierze najgorsze skwo, może dać ci pluszowego misia bo nie stać cię będzie nigdy na prawdziwe damy.Widać że jesteś zwykłym chamem bez zasad, takim nawet małym kundelkiem.
U
ULI
Polacy sa tolerancyjni jednak.Zauważ że od kilkunastu dni tylko artykuły o Gessler,dajcie spokój szanujcie nas a my was będziemy.Zmuszacie czytelników do snucia porównań typu;ten zaścianek kraju,gdzie jeszcze kilkanaście lat temu chłopi dmuchali na żarówkę żeby ją zgasić,promuje obrośnięta kudłata baba,której wygląd przy garach doprowadza do torsji.Zapominacie pisać o szczegółach jak się podmywa,jak załatwia itd.PLUGASTWO aż do znudzenia.

Jak cię to nudzi, to po co czytasz? Tyle innych artykułów na stronie...
A już zupełnie nie rozumiem, dlaczego ci się chciało jeszcze o tym pisać? Hm.... Bardzo ciekawe.
m
megas

Nie ma ani kuchni wschodniej, ani wołyńskiej, ani bieszczadzkiej, nie ma kompletnie żadnego znaku, że jesteś w tym miejscu i w tym momencie. Przerażające. Jakby ktoś wykasował ich kulturę.

Pani Gesler oczekiwała takiego folkloru jak na Podhalu albo na Śląsku a tu bida - nie ma. Ale taka jest prawda - na Podkarpaciu historia i tradycje do których się wyraźnie nawiązuje zaczynają się od lat 50 XX wieku. Historia czasu wcześniejszego jest wstydliwa ze względu na to co się stało z ludźmi i narodami zamieszkującymi region. Jacyś niekatolicy, ruscy i żydzi tu mieszkali, potem ich zabili albo wywieźli i nic po nich nie zostało. Przyjechali Polacy z różnych okolic to jak ma być kultura?

G
Gość
Z powyższych komentarzy stwierdzam, że polacy są nietolerancyjnym ludem. Ogólnie mówiąc cham i podpier***acz.
ZMIEŃCIE SIĘ LUDZIE NIE NASIĄKAJCIE NIENAWIŚCIĄ I STARYMI GRZYBAMI Z PRLU.

Polacy sa tolerancyjni jednak.Zauważ że od kilkunastu dni tylko artykuły o Gessler,dajcie spokój szanujcie nas a my was będziemy.Zmuszacie czytelników do snucia porównań typu;ten zaścianek kraju,gdzie jeszcze kilkanaście lat temu chłopi dmuchali na żarówkę żeby ją zgasić,promuje obrośnięta kudłata baba,której wygląd przy garach doprowadza do torsji.Zapominacie pisać o szczegółach jak się podmywa,jak załatwia itd.PLUGASTWO aż do znudzenia.
j
jojo
Katol na katolu ,na katolu katol a na tym katolu jeszcze jeden katol ...to jest obraz polski wschodniej - zapyziałe zwyczaje podglądania sasiada i krytykowanie wszystkiego innego co nie zgadza się z doktryna księdza proboszcza ...więc siezcie w domach i krytykujcie kazdego kto wam prawde powie o was samych ...a skoro wam tvn przeszkadza to włączcie sobie radio maryja ,kupcie trumnę ,połóżcie sie w niej i czekajcie na zbawienie słuchając radia maryja...

strzał w dziesiątkę, nikt nie będzie mówił mi jak mam żyć, robię to co chcę i w du*** mam co o mnie ludzie myślą, a tak nawiasem mówiąc ci co całe życie grzeszyli i zaszkodzili innym teraz myślą ,że modląc się zbawią siebie - ale już i tak za późno bo koszmar z ulicy wiązów już czeka.
b
beret
Czy ta pani Magda Gessler to jakaś znajoma naczelnego? Nie wierzę, aby ten cały jej program cieszył się tak dużym wzięciem i ogladalnością. Przecież TVN to niszowa telewizja.

a ciebie tylko wsadzic do klozetu, Pisojadzie
P
Peter

Z powyższych komentarzy stwierdzam, że polacy są nietolerancyjnym ludem. Ogólnie mówiąc cham i podpier***acz.
ZMIEŃCIE SIĘ LUDZIE NIE NASIĄKAJCIE NIENAWIŚCIĄ I STARYMI GRZYBAMI Z PRLU.

z
zenon

juziu to nie zly lisek potrzebuje reklamy dla hotelu palac i myslę że

S
Spocony Marian z wasem
Tobie pewnie by pasowalo robic tu pedalskie parady, pare burdelow zalozyc,zwiekszyc ilosc knajp zeby ludzie mieli sie gdzie upijac i od razu zycie "KULTURALNE" by rozkwitlo.Byloby tak po "europejsku".O to ci przyglupie chodzi?
Przemysl jest piekny.Zachwyceni nim sa nie tylko Polacy ale i cudzoziemcy, ktorzy coraz czesciej tu goszcza.

Jasne, że przydałyby sie jakieś porzadne burdele.Jak sie nawpier***am dobrze to trzeba jeszcze coś wypić i pozniej dobrze sobie popier***ić. A tu ku*** ani jednego burdelu w okolicy tylko te wasze kościoły i nic innego....
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3