Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marynowana wieprzowina grillowana na szpadach...
fot. Bartek Kieżun

Kuchnia Grecji odkryta na nowo. Bartek Kieżun wspomina deser na pożegnanie Aten. „Będę zadowolony, gdy moje opowieści będą łamać stereotypy”

Souvlaki

Marynowana wieprzowina grillowana na szpadach
Składniki dla 4 osób:


600 g polędwiczek wieprzowych,
100 ml oliwy extra vergine,
1 / 2 cytryny,
czubata łyżka oregano,
łyżka miodu,
łyżka octu z czerwonego wina,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:
Oliwę, wyciśnięty sok z cytryny, ocet i miód łączymy w misce. Dodajemy pieprz i oregano. Mieszamy dokładnie. Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy w niedużą kostkę o boku około 1,5 centymetra. Wrzucamy mięso do marynaty i odstawiamy w niezbyt chłodne miejsce na minimum dwie godziny.

Po tym czasie nabijamy mięso na szpadki. Jeśli są drewniane, to trzeba je wcześniej wrzucić do wody, by zmniejszyć ryzyko, że się zaczną palić. Mięso grillujemy po cztery minuty z każdej strony. Potem szpadki układamy na talerzu albo desce, solimy i dajemy im odpocząć kilka chwil, po czym zjadamy z pieczywem, frytkami albo sałatką z pomidorów. Koniecznie skropione cytryną.

Zobacz również

Jezioro Tarnobrzeskie zaprasza na wypoczynek [ZDJĘCIA]

Jezioro Tarnobrzeskie zaprasza na wypoczynek [ZDJĘCIA]

Sąd rozstrzygnął o losie 16-latka, który próbował podpalić synagogę w Warszawie

Sąd rozstrzygnął o losie 16-latka, który próbował podpalić synagogę w Warszawie

Polecamy

Zderzenie hyundaia z toyotą. Ranna jedna osoba [ZDJĘCIA]

Zderzenie hyundaia z toyotą. Ranna jedna osoba [ZDJĘCIA]

Prawnik krytykuje słowa nauczycielki. „Najgłupsza rzecz jaką usłyszałem”

Prawnik krytykuje słowa nauczycielki. „Najgłupsza rzecz jaką usłyszałem”

Popularna atrakcja Beskidu Śląskiego zostanie zamknięta

Popularna atrakcja Beskidu Śląskiego zostanie zamknięta