Kuchnia podkarpacka kontra kuchnia francuska. Warsztaty w Jarosławiu dla nauczycieli z 10 województw [ZDJĘCIA]

Norbert Ziętal
Warsztaty kulinaren „Smaki i walory Podkarpacia kontra kuchnia francuska” w Jarosławiu.
Warsztaty kulinaren „Smaki i walory Podkarpacia kontra kuchnia francuska” w Jarosławiu. Starostwo Powiatowe w Jarosławiu
Udostępnij:
31 nauczycieli branży gastronomicznej reprezentujący 19 szkół z 10 województw wzięło udział w warsztatch „Smaki i walory Podkarpacia kontra kuchnia francuska” w Jarosławiu.

Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu oraz Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie realizowali program warsztatów dla grupy 31 nauczycieli przedmiotów zawodowych. Pomysł organizacji warsztatów w Jarosławiu to inicjatywa nauczycieli ZSSChiO, którzy od kilku lat korzystają z oferty doskonalenia zawodowego KCER w Brwinowie.

- Temat szeroki i frapujący: prosta, a nawet uboga kuchnia regionu Podkarpacia kontra elegancka, lekka i fantazyjna kuchnia francuska. Czy nasz region może być miejscem kulinarnej marszruty dla smakoszy? Czy Podkarpacie włączyło się w europejski nurt turystyki kulinarnej? Czy tylko Francuzi traktują swoje potrawy i produkty jako część światowego dziedzictwa? – takie pytania zadaliśmy uczestnikom rozpoczynając warsztaty - informuje Starostwo Powiatowe w Jarosławiu.

W programie pierwszego dnia uczestnicy szkolenia stali się na chwilę enoturystami wyruszając podkarpackim szlakiem winnic do Węgierki, miejsca uprawy winorośli i produkcji wina.

Podkarpacki Szlak Winnic liczy 39 obiektów, a enoturystyka to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi przemysłu turystycznego. W winnicy Węgrzyn czekał na Gości Krzysztof Mruk właściciel winnicy i członek Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia.

Pan Krzysztof przedstawił historię uprawy winorośli w Węgierce oraz podzielił się swoimi doświadczeniami z zakresu uprawy i produkcji wina.

Kolejnym punktem programu była miejscowość Helusz gdzie wśród lasów Pogórza Dynowskiego enoturysci degustowali regionalne produkty Podkarpacia m. in. wędliny, sery, miód, pieczywo oraz wino z winnicy Węgrzyn. Uczestnicy warsztatów poznali również historię i najważniejsze zabytki Jarosławia zwiedzając ekspozycję Muzeum Jarosławia i spacerując po Starówce.

W drugim dniu warsztatów uczestnicy w szkolnych pracowniach sporządzali potrawy charakterystyczne dla kuchni Podkarpacia oraz dla kuchni francuskiej. Zajęcia praktyczne poprzedziła prezentacja „Kulinarne opowieści czyli wędrówki po smakach województwa podkarpackiego” którą przygotowała Wanda Mazurek podkreślając, że nasz region to prawdziwy tygiel kultur i tradycji, w tym również tradycji kulinarnych. Informacje o Podkarpackim Szklaku Kulinarnym uzupełnił Jerzy Borcz Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie wręczając uczestnikom publikację „75 Podkarpackich Smaków”.

Następnie nauczyciele przystąpili do części praktycznej warsztatów, część tajemnic kuchni francuskiej zdradził prowadzący zajęcia Grzegorz Stempak Szef Kuchni Dworu "Zygmuntówka" w Szówsku, który zdobywał doświadczenia zawodowe we Francji. Druga grupa nauczycieli wykonywała potrawy naszego regionu pod okiem nauczycieli ZSSChiO Wioletty Stoch i Urszuli Machaj. Warsztaty były okazją do zdobycia nowych umiejętności, wymiany doświadczeń kulinarnych uczestników oraz poznania zwyczajów kulinarnych innych regionów Polski.

Warsztaty zakończyły się oceną oraz wspólną degustacją potraw.

Uczestnikami warsztatów „Smaki i walory Podkarpacia kontra kuchnia francuska” byli nauczyciele branży gastronomicznej reprezentujący 19 szkół z 10 województw (Studzieniec, Różaniec, Potoczek, Nakło Śląskie, Kościelec, Wrocław, Sokółka, Widzew, Tarnów, Mińsk, Mazowiecki, Czarnocin, Wieliczka, Siedlce, Ostrzeszów, Nowosielce, Jabłoń, Nowy Targ, Oleszyce, Gąsawa).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie