Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kugle rybne. To danie charakteryzuje kuchnię flisacką i do dzisiaj gości na terenach gminy Ulanów

Ula Sobol
Kugle rybne
Kugle rybne Krzysztof Kapica
Przepis na kugle rybne podaje Bractwo Flisackie pw. św. Barbary „Mieszczki Ulanowskie” (gm. Ulanów, powiat niżański). Mieszczki ulanowskie dziś polecają swoje kugle rybne. – To danie charakteryzuje kuchnię flisacką i do dzisiaj gości na naszych terenach – zapewniają panie.

Składniki:

  • świeża ryba,
  • cebula,
  • bułka (namoczona w wodzie),
  • jajko,
  • żelatyna,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • cebula,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

Wyczyszczoną rybę i cebulę trzykrotnie zemleć, dodając odciśniętą bułkę i jajko. Wszystko razem wymieszać, dodać sól i pieprz, a następnie formować gałki. W garnku ugotować rosół z rybich głów i warzyw. Następnie odlać wywar i gotować w nim gałeczki rybne. Wyciągnięte gałeczki układać na półmisku. Odlać 2,5 l wywaru, przecedzić przez sitko, dodać żelatynę i zalać poukładane na półmisku gałki. Gotową potrawę dekorować natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24