Kugle rybne. To danie charakteryzuje kuchnię flisacką i do dzisiaj gości na terenach gminy Ulanów

Ula Sobol
Kugle rybne
Kugle rybne Krzysztof Kapica
Przepis na kugle rybne podaje Bractwo Flisackie pw. św. Barbary „Mieszczki Ulanowskie” (gm. Ulanów, powiat niżański). Mieszczki ulanowskie dziś polecają swoje kugle rybne. – To danie charakteryzuje kuchnię flisacką i do dzisiaj gości na naszych terenach – zapewniają panie.

Składniki:

  • świeża ryba,
  • cebula,
  • bułka (namoczona w wodzie),
  • jajko,
  • żelatyna,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • cebula,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

Wyczyszczoną rybę i cebulę trzykrotnie zemleć, dodając odciśniętą bułkę i jajko. Wszystko razem wymieszać, dodać sól i pieprz, a następnie formować gałki. W garnku ugotować rosół z rybich głów i warzyw. Następnie odlać wywar i gotować w nim gałeczki rybne. Wyciągnięte gałeczki układać na półmisku. Odlać 2,5 l wywaru, przecedzić przez sitko, dodać żelatynę i zalać poukładane na półmisku gałki. Gotową potrawę dekorować natką pietruszki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie