Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Gdzie iść na grzyby? Zobacz mapę grzybów w Polsce online
Główny sezon na grzyby przypada na koniec sierpnia, wrzesień i październik. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można je znaleźć, przydatna może być mapa grzybów...
Biesiada przed sesją sejmiku w Rzeszowie. Wspólne śpiewanie z marszałkiem [WIDEO]
Zaszczytne III. miejsce w konkursie o najładniejszy wieniec dożynkowy Prezydenta RP otrzymało w tym roku woj. podkarpackie. To samo miejsce zdobyło Koło...
Karpaty na Widelcu, czyli wielkie gotowanie w Rzeszowie [ZDJĘCIA, WIDEO]
W Rzeszowie, od soboty (21 września) trwa festiwal kulinarny Karpaty na Widelcu. Impreza cieszy się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców Rzeszowa i okolicznych...
Na obiad podaj aromatyczny rosół. Dzięki tym sposobom już nigdy nie będzie mętny
Mamy dla was sprawdzony przepis na rosół, niekoniecznie niedzielny. Podpowiadamy, jak zrobić rosół, czyli domową zupę z kurczaka zagrodowego. Nie tylko...
NASZ PATRONATWielkie tłumy na święcie pierogów w podjasielskim Tarnowcu [ZDJĘCIA, WIDEO]
Nie mogą mówić o zawodzie osoby, które odwiedziły w niedzielę Tarnowiec, by wziąć udział w XIV Podkarpackim Festiwalu Smaków Regionalnych Pierogi....
Szybki pomysł na obiad z białym serem. Leniwe smakują jak u babci
Kluski leniwe to dla wielu z nas jeden z najpiękniejszych smaków dzieciństwa. Nie ma chyba domu, w którym dzieci nie prosiłyby o pierogi leniwe. To popularne...
NASZ PATRONATTarnowiec znów stanie się stolicą pierogów. Festiwal smaków umili zespół Pectus
Występy lokalnych artystów ludowych, koncert grupy Pectus oraz - co najważniejsze - tysiące pierogów z rozmaitym nadzieniem, serwowanych przez panie z kół...
Tych parówek nie można kupować ani jeść!
Śniadanie bez parówek? Kolacja bez ciepłych frankfurterek? Kochają je dzieci, smakują dorosłym. Parówki wydają się idealnym dopełnieniem posiłku dla wielu z...
Festiwal wina i sera w Fosie Lubomirskich w Rzeszowie [ZDJĘCIA]
To już kolejna edycja festiwalu wina i sera Carpathian Wine Fest 2024 w Rzeszowie. Uczestnicy wydarzenia w Fosie Lubomirskich w sobotę rozkoszowali się...
III Podkarpacki Festiwal Kuchni Dworskiej w Sośnicy [ZDJĘCIA]
II Podkarpacki Festiwal Kuchni Dworskiej w Sośnicy przyciągnął licznych miłośników tradycyjnej kuchni i kultury.
Jak zacząć robić domowe przetwory? Pamiętaj o odpowiednim wyposażeniu kuchni!
Na lokalnych straganach coraz więcej kolorów, a już niedługo sezon na domowe przetwory rozwinie się w pełni! Jeśli nie wiesz jak zacząć i czego możesz...
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Tak gotowały nasze babcie
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Możesz zrobić zdrowszą wersję gołąbków,...
Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser
Gęsta i aromatyczna zupa czereśniowa to pyszne wspomnienie dzieciństwa. Można ją jeść na ciepło lub na zimno, jak chłodnik owocowy. Dodaj do niej szczyptę...
Kredensy to teraz hit. Kojarzysz kultowe urządzenia kuchenne z PRL-u? Galeria zdjęć
Kuchnie w PRL-u były bardzo do siebie podobne, bo meble i akcesoria produkowano na masową skalę. Upolowanie podstawowych sprzętów było dużym wyzwaniem i często...
Kultowa zapiekanka z pieczarkami. Pyszny i genialny hit PRL-u. Pamiętasz ten smak?
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem to kultowa przekąska, która jest z nami od czasów PRL-u. W latach 80., kiedy w sklepach brakowało...
Regionalne pyszności i muzyka ludowa. Tak imprezowano w Błażowej
"Starych potraw smak i urok" - pod takim hasłem odbywał się w Błażowej niedzielny festiwal podkarpackich potraw regionalnych, połączony z wojewódzkim konkursem...
Kulinarne hity PRL. Kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. ZOBACZ PRZEPISY
Kulinarne hity PRL to z pewnością temat, który wielu Polakom kojarzy się z nostalgicznie wspominanymi czasami minionych dekad. To okres, w którym przepisy na...
TYLKO U NASTaki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik
Chłodnik litewski, który znamy dzisiaj, najczęściej powstaje na bazie maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Mało kto wie, że w tradycyjnym przepisie dodawało...
Soczysty bryzol to prawdziwy rarytas. Tym daniem nakarmisz rodzinę
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....
Moja babcia z Kresów robiła takie pulchne racuchy. Ważny jest jeden składnik
Pulchne, złociste racuchy na zsiadłym mleku to pomysł na prosty, pożywny posiłek. Możesz przygotować je na śniadanie, kolację, a nawet na szybki obiad bez...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Serwis GSM
Dodano wczoraj w kategorii Wydawnictwa książkowe
Dodano 2 dni temu w kategorii Dietetyk
Dodano 3 dni temu w kategorii Barber Shop