Browar w Leżajsku za produkt „Piwo pełne Leżajsk” otrzymał prestiżowy tytuł „Polski producent żywności 2011”.

Puchar i dyplom Krzysztof Żyrek, dyrektor browaru, odebrał z rąk Marka Sawickiego, ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

 

- Ta nagroda przyznawana jest najlepszym polskim przedsiębiorstwom branży żywnościowej i ma na celu wyłonienie najwyższej jakości produktów branży rolno-spożywczej, promocje przedsiębiorczości firmy oraz tworzenie pozytywnego wizerunku produktów wytworzonych w Polsce – wyjaśnia Anna Dąbek, z leżajskiego browaru.



Jak dodaje, produkty oceniane zostały przez grono naukowców – specjalistów, którzy bardzo wnikliwie badali przedstawione produkty pod względem jakości, smaku, zapachu, estetyki produktu. W tegorocznej XV edycji konkursu spośród 90 firm Kapituła przyznała 37 tytułów „Polski Producent Żywności 2011”.

 

Browar w Leżajsku jest spadkobiercą wielowiekowej tradycji warzenia piwa. Za sprawą królewskiego przywileju nadanego przez samego Zygmunta I Starego, w 1525 r. wzniesiono tu browar.

 

Czyste powietrze, pokłady krystalicznej wody głębinowej oraz bliskość upraw jęczmienia i chmielu sprawiły, że powstało wyjątkowej jakości piwo. Dzięki temu, browarowi bardzo szybko udało się wejść do grona najlepszych producentów piwa i sprawić, że leżajskie piwo stało się jednym z najbardziej znanych trunków w południowo – wschodniej Polsce.

Obecnie na rynku dostępne są piwa: Leżajsk Pełne, Mocne i Niepasteryzowane. Doskonała jakość leżajskiego piwa była wielokrotnie nagradzana w konkursach piw organizowanych przy okazji imprez odbywających się w Polsce i poza jej granicami m.in. podczas Targów w Lizbonie, Targów w Lipsku, Chmielaków Krasnystawskich, Polagry, Jesiennych Spotkań Browarników.