Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lody przygotowywane na oczach klientów robią w Rzeszowie furorę

Wojciech Tatara [email protected]
- Widziałem w Internecie, jak dużym zainteresowaniem w USA cieszą się lody i desery lodowe przygotowywane na oczach klientów - mówi Damian Denasiewicz.
- Widziałem w Internecie, jak dużym zainteresowaniem w USA cieszą się lody i desery lodowe przygotowywane na oczach klientów - mówi Damian Denasiewicz. Krystyna Baranowska
Fresh ice cream to nowa metoda przygotowywania lodów, bardzo popularna na całym świecie, głównie w Chinach i USA. Teraz dzięki Damianowi Denasiewiczowi, 23-latkowi z Rzeszowa, innowacyjna metoda produkcji lodów zawitała również do naszego kraju.

- Widziałem w Internecie, jak dużym zainteresowaniem w USA cieszą się lody i desery lodowe przygotowywane na oczach klientów. Cała tajemnica polega na tym, że klient może zobaczyć, jak przygotowywany jest lód lub deser lodowy, a nawet sam skomponować swój ulubiony smak. Postanowiłem taką lodziarnię otworzyć w naszym kraju. Na początku nie było łatwo, ponieważ trzeba uzyskać odpowiednie certyfikaty i receptury, a przede wszystkim - sprowadzić specjalistyczną maszynę mrożącą - powiada pan Damian.

Po spełnieniu wszelkich wymogów - kilkanaście dni temu w rzeszowskim hipermarkecie Real przy al. Witosa zaczęła funkcjonować lodziarnia, która z miejsca zyskała rzesze klientów.

- Zainteresowanie jest ogromne, co nas bardzo cieszy. Szczególnie zadowoleni są rodzice, których dzieci nie przepadały za owocami. Teraz w lodach lub deserze lodowym chętnie jedzą świeże owoce, które dodajemy do lodów - opowiada pan Damian. 

Produkcja lodów metodą fresh ice cream polega na wylaniu śmietanki na specjalną patelnię mrożącą (-30 stopni C), a następnie dodaniu świeżych owoców i dodatków wybranych przez klienta, takich jak np.: orzechy, kakao, czekolada, masło orzechowe itd. Następnie cała masa jest mieszana, rozdrabniana i rozprowadzana na patelni. Po zmrożeniu z patelni zbierane są zmrożone rulony i mamy gotowy produkt. 

- Smak takich lodów jest wyrazistszy, ponieważ nie są one przemrożone i zbytnio napowietrzone. Do tego nie stosujemy żadnych utrwalaczy smaku ani konserwantów. Lody przygotowujemy ze świeżej śmietanki lodowej i owoców, w które codziennie rano się zaopatrujemy. Właśnie owoce generują największe koszty, ponieważ chcę, aby zawsze były one świeże i jeśli jakieś zostają nam pod koniec dnia, to - niestety - musimy się ich pozbyć - mówi pan Damian. 

Cały proces przygotowania lodów i deserów lodowych z prawdziwymi kawałkami owoców trwa około 3 minut. Ich cena - w zależności od porcji - wynosi od 4 do 12 zł. 

- Lody, które produkujemy, przypominają dawne, tradycyjne metody, bez żadnej chemii i aromatów smakowych. Sądzę, że tego oczekują klienci, o czym świadczy spora ich liczba. Muszę powiedzieć, że mimo iż tak naprawdę działamy kilkanaście dni, to już mamy stałych klientów, co mnie bardzo cieszy. Zastanawiam się nad otwarciem kolejnego punktu w Rzeszowie  z tak produkowanymi lodami- dodaje pan Damian.  

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24