reklama

Lody przygotowywane na oczach klientów robią w Rzeszowie furorę

Wojciech Tatara w.tatara@nowiny24.pl
- Widziałem w Internecie, jak dużym zainteresowaniem w USA cieszą się lody i desery lodowe przygotowywane na oczach klientów - mówi Damian Denasiewicz.
- Widziałem w Internecie, jak dużym zainteresowaniem w USA cieszą się lody i desery lodowe przygotowywane na oczach klientów - mówi Damian Denasiewicz. Krystyna Baranowska
Fresh ice cream to nowa metoda przygotowywania lodów, bardzo popularna na całym świecie, głównie w Chinach i USA. Teraz dzięki Damianowi Denasiewiczowi, 23-latkowi z Rzeszowa, innowacyjna metoda produkcji lodów zawitała również do naszego kraju.

- Widziałem w Internecie, jak dużym zainteresowaniem w USA cieszą się lody i desery lodowe przygotowywane na oczach klientów. Cała tajemnica polega na tym, że klient może zobaczyć, jak przygotowywany jest lód lub deser lodowy, a nawet sam skomponować swój ulubiony smak. Postanowiłem taką lodziarnię otworzyć w naszym kraju. Na początku nie było łatwo, ponieważ trzeba uzyskać odpowiednie certyfikaty i receptury, a przede wszystkim - sprowadzić specjalistyczną maszynę mrożącą - powiada pan Damian.

Po spełnieniu wszelkich wymogów - kilkanaście dni temu w rzeszowskim hipermarkecie Real przy al. Witosa zaczęła funkcjonować lodziarnia, która z miejsca zyskała rzesze klientów.

- Zainteresowanie jest ogromne, co nas bardzo cieszy. Szczególnie zadowoleni są rodzice, których dzieci nie przepadały za owocami. Teraz w lodach lub deserze lodowym chętnie jedzą świeże owoce, które dodajemy do lodów - opowiada pan Damian. 

Produkcja lodów metodą fresh ice cream polega na wylaniu śmietanki na specjalną patelnię mrożącą (-30 stopni C), a następnie dodaniu świeżych owoców i dodatków wybranych przez klienta, takich jak np.: orzechy, kakao, czekolada, masło orzechowe itd. Następnie cała masa jest mieszana, rozdrabniana i rozprowadzana na patelni. Po zmrożeniu z patelni zbierane są zmrożone rulony i mamy gotowy produkt. 

- Smak takich lodów jest wyrazistszy, ponieważ nie są one przemrożone i zbytnio napowietrzone. Do tego nie stosujemy żadnych utrwalaczy smaku ani konserwantów. Lody przygotowujemy ze świeżej śmietanki lodowej i owoców, w które codziennie rano się zaopatrujemy. Właśnie owoce generują największe koszty, ponieważ chcę, aby zawsze były one świeże i jeśli jakieś zostają nam pod koniec dnia, to - niestety - musimy się ich pozbyć - mówi pan Damian. 

Cały proces przygotowania lodów i deserów lodowych z prawdziwymi kawałkami owoców trwa około 3 minut. Ich cena - w zależności od porcji - wynosi od 4 do 12 zł. 

- Lody, które produkujemy, przypominają dawne, tradycyjne metody, bez żadnej chemii i aromatów smakowych. Sądzę, że tego oczekują klienci, o czym świadczy spora ich liczba. Muszę powiedzieć, że mimo iż tak naprawdę działamy kilkanaście dni, to już mamy stałych klientów, co mnie bardzo cieszy. Zastanawiam się nad otwarciem kolejnego punktu w Rzeszowie  z tak produkowanymi lodami- dodaje pan Damian.  

 

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 11

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

b
blee

ja się pytam gdzie ta pani ma czepek!!!! nie chciałabym płacić za loda z kudłami

g
gochu

zazdrość konkurencji i zawiść ludzka na nowe,świeże pomysły nie zna granic...ogarnijcie się ludzie !!ja gratuluję ,super pomysł ,coś nowego ,powodzenia i duuużo kasy:)

s
smakosz

Lody WYŚMIENITE! Pyszne i zdrowe,a sam proces ich wytwarzania na oczach klientów ekscytujący! Do tego bardzo miły i naturalny właściciel,skromny,choć nie ma w Rzeszowie godnej konkurencji. Lody są niesamowite,można sie od nich uzależnić.

d
dnd

Rodak obrze prawisz - polać ci.. Udało im się.  Ukamieniować ich...

M
Meg

No straszna atrakcja na prowincji! Ludzie normalni jakoś w zachwyt i szał nie wpadli! Podnieta dla ubogich, a lody słodkie i niezdrowe.

W
Wikario

Ładne bimbałki.

P
Pleban

Ooooo bimbałki zacne...Epicko szpachląte lodziki.Dobry pracownik to podstawa.Kolejka dziadków w niedziele gwarantowana!

s
smakosz

ubogiego na te lody nie stać,kupi najtańsze pełne chemii,

kto wg.ciebie jest normalny? ci co wpadają w zachwyt i szał po nawaleniu się piwem i gorzałą?

te lody nie są słodkie i niezdrowe tylko bardzo smaczne,kupujący sam wybiera mieszane smaki.

sa zapewne zdrowsze niz te walone do slodkiego rożka i cieknące po chwili.

radzę spróbować -  no ale HEJT smakuje najbardziej,zwłaszcza pisany w pracy na służbowym kompie

- nikt NORMALNY o 7.43 rano nie wali w klawisze, by hejtować jakieś lody.

x
xxx

Pozdro dla chama w czarnej koszulce z żołtym napisem freshicecream w realu, który mając kosz obok siebie wyrzucił niedopałek obok obrotowych drzwi.

j
ja123

Meg pewnie dawno loda nie robiłaś

R
Rodak

Witam serdecznie Rodaków. Piękny jad i hejt. Nie ma to jak swoi, zawsze w formie. Zawiść leje się strumieniami. Co za cudowny naród. 

 

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3