MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
GRZYBY KISZONE...

Łódzkie. Jak smażyć grzyby? Proste przepisy na grzyby. Najlepsze przepisy na grzyby. Grzyby marynowane, smażone, solone, kiszone

GRZYBY KISZONE

Kiszonki mają w Polsce długą tradycję kulinarną. Niewiele osób jednak wie, że do kiszenia nadają się nie tylko kapusta, ogórki, czy buraki, ale również grzyby. Metoda takiej konserwacji jest bardzo podobna w przypadku tych produktów.
Polecane do kiszenia są przede wszystkim gąski i rydze, ale równie dobrze smakują podgrzybki, prawdziwki i koźlaki.
Oczyszczone grzyby zagotowujemy, ale nie gotujemy. Na wyłożeniu na sitko dokładnie je osuszamy.
W naczyniu do kiszenia układamy je warstwami kapeluszami do góry. Każdą warstwę przesypujemy solą (na kilogram grzybów około 5 dekagramów soli). Na wierzch sypiemy grubsza warstwę soli.
Tak jak w wypadku ogórków, czy kapusty naczynie przykrywamy płótnem, obciążamy kamieniem lub odważnikiem pilnując, żeby grzyby były w pełni przykryte sokiem. Po trzech przechowywania ich w temperaturze pokojowej przenosimy kiszonkę w chłodne miejsce – na przykład do piwnicy.
Tak przygotowane i zakonserwowane grzyby doskonale nadają się do sałatek.


Jak uprawiać pieczarki w domu?

Zobacz również

Grupa Estradowa wystąpiła w Rypińskim Domu Kultury. Zobaczcie zdjęcia

NOWE
Grupa Estradowa wystąpiła w Rypińskim Domu Kultury. Zobaczcie zdjęcia

„Od zakochania jeden krok…” - Noc Świętojańska nad stawem w Granowie

NOWE
„Od zakochania jeden krok…” - Noc Świętojańska nad stawem w Granowie

Polecamy

Sporo nowych twarzy na 1. treningu PGE Stali Mielec

Sporo nowych twarzy na 1. treningu PGE Stali Mielec

Jest kolejny nowy gracz w Sokole

Jest kolejny nowy gracz w Sokole

Matura ustna z polskiego na 0 punktów? To możliwe!

Matura ustna z polskiego na 0 punktów? To możliwe!