Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler poleca przepis na faszerowanego karpia po żydowsku

Ula Sobol
Stylizacja żywności Katarzyna Jakubasz / CINNAMOON
Stylizacja żywności Katarzyna Jakubasz / CINNAMOON Grzegorz Śledź
Prosty przepis na faszerowanego karpia po żydowsku

Składniki:

(dla 4 osób)

1 cały karp

Na farsz: 2 filety z karpia, 0,5 chałki, 3 cebule, 2 jajka, 500ml mleka, 200 g masła, 50 g migdałów, 50 g rodzynek, miód do smaku, sól, pieprz Prymat do smaku.
Na galaretę: niejadalne części karpia (głowa, szkielet, ogon), pęczek włoszczyzny bez kapusty, 5 cebul, 4 liście laurowe Prymat, 3 ziarna ziela angielskiego Prymat, sól, pieprz Prymat do smaku, 2 łyżki cukru na karmel.

Wykonanie:

Wszystkie składniki galarety wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu, aby wywar był klarowny. Po ugotowaniu i przecedzeniu przez gazę dodajemy do galarety przygotowany karmel, sól i pieprz. Karpia myjemy i solimy. Filety oddzielamy od skóry. Chałkę namaczamy w mleku i mielimy razem z mięsem. Z jaj oddzielamy żółtka i rozcieramy je z połową masła. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na pozostałym maśle. Wszystkie składniki farszu delikatnie łączymy. Dodajemy namoczone rodzynki, obrane migdały. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia, zawijamy go w jałową ścierkę i gotujemy w wywarze z warzyw. Ugotowaną i wystudzoną rybę układamy na półmisku. Dekorujemy rodzynkami i migdałami. Karpia zalewamy galaretą i pozostawiamy do zastydnięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24