MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Maj to czas młodej kapusty. Oto ceny prosto od rolnika. Z jednej główki wyczarujesz wyśmienity obiad. Surówka? Bigos? Nic trudnego

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Trwa sezon na nowalijki, wśród nich młoda kapusta.
Trwa sezon na nowalijki, wśród nich młoda kapusta. Marcin Oliva Soto/archiwum Polska Press
Jak wiosna, to nowalijki. Na rynku pojawia się coraz więcej świeżych krajowych warzyw; są już szparagi, botwina, na scenę wkroczyła młoda kapusta. Oprócz licznych właściwości prozdrowotnych cechuje ją lekkość i kruchość. Słodka w smaku, o zielonkawym zabarwieniu liści. Ile trzeba zapłacić za główkę? Takie są ceny na bazarkach i na zamówienie.

Spis treści

Sezon na młodą kapustę. Dlaczego warto ją jeść?

W maju na bazarkach kwitnie handel. Można kupić rabarbar, truskawki, botwinę, kusząco prezentują się też młode kapusty. Z jednej główki można przygotować naprawdę pożywny obiad. Co więcej, wyjdzie to na zdrowie!

Wśród zalet kapusty wymienia się właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, jest ceniona także za działanie oczyszczające, tonizujące i moczopędne, a także przyśpieszające gojenie ran i wrzodów, informuje Anna Rokicka-Żuk, Strona Zdrowia.

Choć odmian kapusty jest kilka, np. włoska czy czerwona, najczęściej na nasze talerze trafia biała. To właśnie jej wczesna wersja jest obecnie sprzedawana w sezonie nowalijkowym. Ma mało kalorii, syci żołądek, a paleta przepisów pozwala upiec, ugotować lub ukisić coś dobrego.

Ile kosztuje główka młodej kapusty? To zależy od rozmiaru

Pierwsze krajowe młode kapusty pojawiły się pod koniec kwietnia. W zależności od rozmiaru główki cena sięgała nawet 7 zł/szt. W połowie maja cena na rynku hurtowym w Broniszach oscyluje w granicach 3,25-4,50 zł/szt. Więcej trzeba zapłacić na bazarze. W Radomiu liczą sobie 8 zł/szt., w Białymstoku za małe główki 5 zł/szt.

Wielu rolników wystawia oferty swoich produktów w sieci, część można zamówić. Tu stawka jest mniejsza niż na miejskim targowisku. Oto kilka przykładów:

  • Małopolskie. 3,5 zł duży kaliber, 2,5 zł mały kaliber.
  • Kujawsko-Pomorskie. Obierana, średniego rozmiaru – 2 zł/szt.
  • Wielkopolskie. Świeża, wycinana na bieżąco, po 5 zł za główkę.
  • Lubelskie. Ładne główki, tylko w hurcie, 3 zł/szt.
  • Małopolskie. 3 zł za młodą kapustę o wadze 1,3-1,5 kg.

Co przygotować z młodej kapusty?

Główka młodej kapusty daje wiele kulinarnych możliwości. Klasyką gatunku jest surówka, można też pokusić się o bigos, zapiekankę, gołąbki lub kapuśniak. Każde z dań przygotujesz szybko, na bazie niskobudżetowych składników.

Młoda kapusta jest delikatna i bardzo łatwa do przygotowania. Można jeść ją na surowo, polaną sosem na bazie oliwy, jogurtu czy śmietany. Jest także bardzo łatwa do ugotowania i nie wymaga długiej obróbki, informuje Strona Kuchni.

Szukasz inspiracji na majowy obiad? Sprawdź: Co można zrobić z młodej kapusty? Polecamy 9 prostych przepisów na pyszne sezonowe dania na obiad. Zrobisz je bez trudu

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Maj to czas młodej kapusty. Oto ceny prosto od rolnika. Z jednej główki wyczarujesz wyśmienity obiad. Surówka? Bigos? Nic trudnego - Strefa Agro

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24