Spis treści
Majonez to sprawa poważna. Zamienia w ucztę każdą, nawet skromną kanapkę, sprawdzi się jako baza do sosów albo dip. A także dodatek do pasty jajecznej. Ten zrobiony własnoręcznie ma jeszcze jedną ważną przyprawę – satysfakcję.
Domowy majonez zrobisz dosłownie w 5 minut. Receptura jest krótka a przygotowanie – proste. Poza smakiem, ma wiele zalet: to ty układasz listę składników i pewnie nie będzie na niej konserwantów, barwników i ulepszaczy. Możesz go zrobić w każdej chwili bez stania w sklepowych kolejkach.
Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować. Często dodaję do domowego majonezu przyprawy albo pikantne sosy, jak sos sriracha. Eksperymentowałam z olejami smakowymi i czarnym czosnkiem. I były to pyszne eksperymenty.
Domowy majonez może stać w lodówce od 10 do 14 dni.
Domowy majonez - prosty przepis
Składniki
- 1 żółtko średnich jaj,
- 200 ml oleju roślinnego (1,5 szklanki),
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli.
Zobacz także: Najlepsze sałatki na święta. Sprawdzone przepisy
Jak zrobić domowy majonez?
- Jajko sparz wrzątkiem a następnie oddziel żółtko od białka.
- Żółtko, musztardę, sól, pieprz, cukier puder i sok z cytryny włóż do wąskiego pojemnika lub miski.
- Włóż ręczny blender (żyrafę) tak, by dotykał dna i zacznij miksować na wolnych obrotach. Miksując powoli wlewaj olej.
- Ubijaj aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.
Zobacz także: Jajka po wiedeńsku na śniadanie. Przepis na jajko po wiedeńsku w szklance. Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami
Majonez - pyszny i znany dodatek do potraw
Kto go wymyślił? Nie wiadomo. Anglicy twierdzą, że majonez zawdzięczamy obrońcom obleganego przez Francuzów miasta Mahón. Żołnierzom po tygodniach obrony zostały jedynie jajka i oliwa. Jedli więc jajka z wymyślonym naprędce sosem z … jajek i oliwy. Po zdobyciu twierdzy w przyrządzonym przez Anglików sosie zasmakowali Francuzi.
Francuzi mają oczywiście swoją wersję powstania majonezu. I to niejedną, Wynalezienie majonezu przypisują marszałkowi Francji, księciu Louisowi François Armand du Plessis de Richelieu oraz zwycięstwu nad Anglikami w 1756 roku. Inna wersja mówi, że Karol Gwizjusz, książę Mayenne, który miał zajadać się kurczakiem z takim zimnym sosem, przed bitwą stoczoną z Henrykiem IV pod Arques w 1589 r.
Swoją wojnę o majonez mają też Polacy. Połowa to podobno ci, którzy uwielbiają majonez do dekoracji a druga – ci, którzy dadzą się pokroić za słoiczek tego z Kielcami w nazwie. Spór trwa i pewne jest tylko jedno: przodkiem sosu, który kupujemy w sklepach był domowy majonez.
Zobacz inne przepisy Kasi Nowickiej na jej na Facebooku i na Instagramie.. Odwiedź także jej blog kulinarny Plate By Kate.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pyszna kawa z pianką
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?