4 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Pyzy nie obejdą się bez ziemniaków i mąki ziemniaczanej....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c5/db/6183e0d5b7d9c_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto
Pyzy z mięsem lub bez
Pyzy nie obejdą się bez ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Można je podać z mięsem, cebulką lub bez dodatków w środku. Bazą wyjściową jest 1 kilogram ziemniaków, z czego 800 gramów ugotowanych mielimy i odciskamy z wody, a resztę ścieramy na tarce. Następnie do warzywnej masy dodajemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Czas gotowania to ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.