Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu –...
fot. Ingrid Balabanova/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron konjac (shirataki)

Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu – glukomannanu pozyskiwanego z korzenia rośliny o nazwie dziwidło Riviera (Amorphophallus konjac). To żelująca substancja należąca do grupy polisacharydów, czyli związków błonnikowych, która jest praktycznie pozbawiona kalorii. Używa się jej również do produkcji gąbek do mycia twarzy i suplementów diety wspomagających odchudzanie, ponieważ pęczniejąc w żołądku nasila uczucie sytości. Glukomannam pomaga też obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Makaron z konjacu, inaczej shirataki, często sprzedawany jest w postaci uwodnionej. Ma elastyczną, żelową konsystencję i jest przeznaczony do spożywania głównie w sosie lub zupie; nie daje się przyrumienić na patelni.

W 100 g: 4-7 kcal, 0 g białka, 0 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 3-5 g błonnika.

Zobacz również

DK94 mogłaby być drogą ekspresową? Tego chce poseł Łukasz Kmita

DK94 mogłaby być drogą ekspresową? Tego chce poseł Łukasz Kmita

Real nowym mistrzem kraju. Hiszpańskie media wróżą sukces także w Lidze Mistrzów

Real nowym mistrzem kraju. Hiszpańskie media wróżą sukces także w Lidze Mistrzów

Polecamy

Max Verstappen najlepszy w kwalifikacjach w Miami. W niedzielę wyścig Formuły 1 w USA

Max Verstappen najlepszy w kwalifikacjach w Miami. W niedzielę wyścig Formuły 1 w USA

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

OPTeam Resovia stoczyła heroiczny bój w Łodzi. ŁKS minimalnie lepszy

OPTeam Resovia stoczyła heroiczny bój w Łodzi. ŁKS minimalnie lepszy