Makaron to wygodny i wartościowy składnik potraw, który wcale nie musi tuczyć. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie nie tylko pszenicę, bo również ryż, grykę, nasiona roślin strączkowych, różnego rodzaju skrobie, a nawet czysty błonnik.
Można więc wybierać makaron bezglutenowy (z naturalnych składników, a nie wytworzony z mieszanek mąk i dodatków), jak również wysokobiałkowy czy dietetyczny – nawet taki, który praktycznie nie dostarcza kalorii. Warto spróbować zwłaszcza makaronów azjatyckich ze względu na bogactwo ich odmian, postaci i zastosowań.
Sprawdź 10 rodzajów makaronu, po które warto sięgać najczęściej! W naszym rankingu podajemy też zawartość kalorii i związków odżywczych w porcji 100 g suchego produktu (z wyjątkiem świeżego jajecznego i tego wytwarzanego z konjacu).
Najnowsze wiadomości
Polecamy