Makarony razowe produkowane są z mąki z pełnego przemiału i mają wysokie wartości odżywcze. Warto też pamiętać, że produkty zbożowe są podstawą piramidy zdrowego żywienia i powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie. Im mniejszy jest stopień przemiału ziarna, zawierającego w swych zewnętrznych częściach cenne składniki odżywcze, tym większa jest wartość żywieniowa produktów zbożowych.
Produkty z mąk z całego przemiału odznaczają się wyższą zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Makarony razowe wzbogacają dietę dzięki zawartości ważnego dla organizmu błonnika pokarmowego. Zawierają one także wiele innych cennych dla zdrowia składników, m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz niacynę. Produkt bogaty jest też w fosfor, magnez, cynk i żelazo.
Makaron razowy gotujemy al dente i można go podawać zarówno z mięsem, warzywami, jak również w sałatce. Produkowane formy to pióra, świderki i spagetti.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?